STOP BULLYING, EACH CHILD MATTERS TO US!– Proiect Erasmus+ K1, la Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”, Roșiorii de Vede, pentru că la noi fiecare destin contează
Bullying-ul este cunoscut ca fiind un comportament ostil, de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare.
Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de grup social, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere.
Conform datelor UNICEF, România este pe locul I în Europa la numărul de elevi cu vârsta între 11 și 15 ani care agresează alți colegi. Aproape jumătate dintre copiii din România – 46% – au fost la un moment sau altul victime ale bullying-ului, 53% dintre aceștia fiind fete și 47% băieți.(sursa: Wikipedia)
La nivel internațional acest fenomen este cunoscut și studiat, însă în România există un număr foarte mic de specialiști în domeniul bullying-ului și foarte puține programe de prevenire și stopare a acestui fenomen.
În acest context, Școala Gimnazială „Zaharia Stancu”-Roșiorii de Vede vine în întâmpinarea propriilor elevi și profesori, propunându-și ca pe perioada a doi ani, începând din 01 septembrie 2018 și până în 31 august 2020, să specializeze un număr de 16 cadre didactice în managerierea, prevenirea,combaterea și stoparea fenomenului bullying.
Mobilitățile de studiu pentru profesorii școlii vor viza următoarele:
-FACING BEHAVIOURAL PROBLEMS –Indiscipline, racism and bullying in the classroom ( F.G.G. EDUCULTUR, Limassol,Cipru);
Acest curs de 6 zile va oferi celor 4 participanți noţiuni teoretice despre indisciplină, rasism și agresiune, precum și orientări practice pentru a pune în aplicare activități, proiecte și programe în domeniile curriculum-ului și vieții școlare. Discuțiile, vizitele la fața locului și lucrările de grup vor îmbogăți ideile și schimbul de experiență între participanți.
-CONFLICT MANAGEMENT, EMOTIONAL INTELLIGENCE AND BULLYING PREVENTION –(Firenze, EUROPASS T AC);
Pe parcursul a 6 zile,cei 4 participanți vor învăța să distingă conflictul, diferite forme de agresiune și forme alternative de agresiune, care pot apărea în detrimentul motivației de învăţare șia imaginii de sine. Aceştia vor studia strategii care să încurajeze comunicarea și abilitățile sociale mai eficiente, precum șiinstrumentele Medierea Peer, Circle Time, Active Listening și Reformulation. Prin intermediul activităților practice, participanții își vor spori înțelegerea dinamicii grupului și capacitatea lor de a modela și încuraja ascultarea activă, empatia și alfabetizarea emoțională în rândul copiilorşi adolescenților .
-PROBLEM SOLVING AND DECISION MAKING – (Doreea , Limassol, Cipru)
Acest curs de formare va ajuta cele 4 cadre didactice, pe parcursul a 5 zile, să își dezvolte abilitățile de gestionare a conflictelor, ajutând în același timp la dezvoltarea lor personală, învățând noi instrumente și tehnici și conectându-le cu alții într-un mod semnificativ. Acest curs urmărește împuternicirea activă a educatorilor pentru a face față conflictelor și crizelor în sălile de clasă și în mediul lor de lucru.
-STOP BULLYNG IN EDUCATIONAL ENVIROMENT– (Vasto, Italia)
Acest curs de 6 zile va oferi celor 4 participanți posibilitatea de a implementa învăţarea pe baza folosirii tehnologiei, de a-şi însuşi metode şi mijloace împotriva hărţuirii online a copiilor, dar şi a protejării acestora de jocurile agresive. De asemenea,profesorii vor avea capacitatea de a întelege ce îi determină pe elevi să raspundă fenomenului de hărţuire, vor avea capacitatea de a spori inţelegerea şi conştientizarea de către elevi a fenomenului de bullying și vor deține strategii adecvate de intervenţie.
Din acest proiect Erasmus+ K1 de participare la mobilități de studiu nu vor avea de învățat doar cadrele didactice, adevărații beneficiari fiind elevii, care vor avea oportunitatea de a-și media conflictele într-un cadru corect, profesionist, care are ca scop principal prevenirea, combaterea și stoparea fenomenului bullying.