OBICEIUL ZĂREZANULUI FILMAT PE 1 FEBRUARIE 1997 ÎN SATUL LICURICIU, JUDEŢUL TELEORMAN

0

Sărbătoarea Zărezanului (Ziua lui Sf. Trifon Nebunul, cunoscută și ca Gurbanul Viilor) are loc în fiecare 1 februarie și constă în sfințirea viței-de-vie pentru rodnicie, să nu fie bătută de grindină și mană, și pentru ca proprietarii să nu devină săraci. Când bărbații pornesc la vie, taie corzile de viță din care-și fac cununi și cingători, și dezgroapă sticla de vin îngropată încă din toamnă. În jurul focului aprins la cap de vie începe petrecerea câmpenească, se sare peste foc, se joacă si petrecăreții se stropesc cu vin.

Citeste şi:Tudorel Nitulescu – Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, in emisiunea „Dialog cu viata”

În aceasta zi, proprietarii de vii, în sănii sau căruțe trase de cai frumos împodobiți, cu zurgălăi, merg împreună cu preotul satului să sfințească plantațiile împotriva bolilor și dăunătorilor care pot afecta recolta de struguri din toamnă.

Din joardele uscate, asezate sub formă de cruce, se face un foc purificator. Oamenii obișnuiesc să bea, apoi, din sticlele de vin îngropate din anul trecut la capătul viilor și să petreacă toată ziua.

În unele sate  din Teleorman, cum ar fi Izvoarele,  se obisnuieste alegerea ‘împaratului viilor’ dintre gospodarii cu cel mai bun vin din comună. Zărezeanul sau Zerezeanul, cunoscut și sub numele de Gurbanul sau Arezeanul, se sărbătorește la Calomfiresti, Năsturelu, Pietroșani, Poroschia, Bragadiru, Conțesti, Antonești-Călinești, Nanov, Cervenia, dar și la Zimnicea și Alexandria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here