Geanina Rizea, candidatul ALDE pentru Plosca : „Vreau să ne concentrăm pe ce putem aduce noi mai bun, pentru că realitatea o știm cu toții, trăim în ea”

0

La alegerile locale din toamna acestui an, conducerea ALDE Teleorman a ales să meargă pe mâna tinerilor în multe dintre localitățile teleormănene. Iar una dintre primăriile pentru care ALDE și-a desemnat un candidat tânăr, dar cu ambiții mari și proiecte serioase, este Plosca.

Geanina Rizea are numai 29 de ani, este plosceancă get-beget, așa cum îi place să spună, și consideră că vârsta fragedă nu este nici pe departe un minus, ci mai degraba un atu. A absolvit Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice și are un master în Managementul Afacerilor, în cadrul aceleiași instituții universitare.

Într-un interviu acordat în exclusivitate publicației noastre, am încercat să aflăm de la tânăra Geanina Rizea ce anume a determinat-o să-și asume o candidatură pnetru funcția de primar al comunei, ce și-a propus pentru localitatea în care a crescut, ce probleme a identificat în administrația de la Plosca și ce soluții a găsit pentru acestea.

Rep: De ce credeți că ar trebui să pună ploscenii ștampila pe Geanina Rizea la alegerile locale? Ce v-a determinat să vă asumați candidatura și ce credeți că vă recomandă pentru funcția de primar al localității?
G.R: Poate că ar fi utilă, și într-o comună, o dezbatere publică cu toți aspiranții la funcția de Primar, pentru că, astfel, diferențele ar fi și mai ușor de observat. Îi sfătuiesc să pună ștampila pe buletinul de vot numai după ce vor face propria analiză a candidaților. Consider că ploscenii ar trebui să încerce să ne cunoască cât mai bine, pentru a putea lua hotărârea corectă.
Decizia de a candida a venit aproape natural, după cei 8 ani de zile în care am luat pulsul localității în diverse feluri. Cred că mă recomandă perseverența, pregătirea profesională și iubirea față de oameni și sat.
Rep: Sunteți tânără, aș vrea să ne spuneți ce anume v-ați propus să faceți pentru tinerii din Plosca?
G.R: Avem în comună tineri minunați. Le cunosc bucuriile, supărările, nevoile, dar știu și care le sunt dorințele. Vreau să le dau curaj, să formăm o echipă care să realizeze cât mai multe lucruri frumoase. Într-un cuvânt, vreau să îi văd implicați. Pentru că nu mai putem fi spectatorii propriei noastre vieți, nu mai putem să stăm și să privim de pe margine. Vreau sa avem rezultate bune la școală, să îi ajutăm suplimentar pe cei care au nevoie, să ne preocupe evoluția intelectuală a copiilor localității, pasiunile lor, înclinațiile. Evolutia ca oameni, meritocrația. Vreau să ne redeschidem gustul pentru cultură. Pentru petrecerea timpului liber. Să avem motive să rămânem „acasă”. Trebuie să fim împăcați că am depus toate eforturile pentru ca locul în care trăim să fie un motiv de mândrie pentru generațiile viitoare. Și ele, la randul lor, să continue.
Și, dacă prindem acest curaj, vă garantez că schimbările se vor produce fără a fi promise electoral. Pentru că idei există!
Rep: Și, pentru că localitățile rurale sunt populate în special de persoane în vârstă, ce credeți că puteți face pentru bătrânii localității? V-ați gânditi la proiecte care să le fie dedicate?
G.R: Despre bătrânii noștri, mai bine spus despre rădăcinile satului, eu scriu des. Am crescut asimilându-le vorbele, obiceiurile, le știu așteptările, le știu și greutățile. Cred că noi toți trebuie să le arătăm grijă, preocupare, să știe că nu sunt singurpâi și că are cine să-i asculte. La proiecte mă gândesc din vremea în care colindam ulițele pentru a vorbi cu ei, prezentându-le în cartea ,,Punte între generații”. Așa am aflat că bătrânii noștri se simt excluși social odată cu pensionarea, în timp ce ei și-ar dori să socializeze organizat, să dăruiască din cunoștințele și priceperea lor generațiilor tinere. Și toate se pot face atât de ușor: club pentru pensionari, șezători, școală de vară, voluntariat, etc. Avem spații nefolosite, pe care le putem transforma cu ușurință.
Rep: Pentru că la Plosca se pune accentul pe agricultură, v-ați gândit la cum anume îi veți ajuta, din calitatea de primar, pe cei a căror principale activitate este agricultura?
G.R: Agricultura pentru mine nu este nici pe departe o noțiune abstractă. Îi știu rânduiala, știu cât efort implică, știu și cum se simte satisfacția că lucrurile ies cum trebuie. Părinții mei sunt printre cei care încă se încăpățânează să-și muncească pământul singuri. Și mai ales, să nu îl vândă.
Referitor la măsurile concrete pe care le văd în acest domeniu, pot să menționez transparența în ceea ce privește situația loturilor de pământ. De preferat, o digitalizare a istoricului acestora.
De asemenea, mă gândesc la analizarea posibilității reluării irigării, dar și la o comunicare continuă cu fermierii mici sau pur și simplu cu cetățeanul care are un hectar de pământ, pentru a ști măsurile disponibile pe fonduri europene, dar și toate actualizările APIA. Mă mai gândesc la ajutor pentru dezvoltarea acestora prin informare, deoarece un tabel afișat pe un panou nu este nici pe departe suficient pentru a ține pasul cu ce se întâmplă în alte țări.
Mă gândesc, bineînțeles, la atragerea tinerilor spre agricultură, și aici vorbim despre o educație financiară aplicată.
Sintetizând, mă rezum la cetralizarea digitalizată, informare continuă și chiar formare. Și dacă le reușim, ne putem gândi și la asociații sau alte căi de a depozita și de a vinde ce producem în forme organizate. Pentru că un om informat va începe să se implice și să-și lărgească orizontul.
Rep: Trebuie să aveți nemulțumiri atunci când vă uitați la cum se prezintă Plosca în prezent. Aș vrea să-mi spuneți trei probleme majore cu care se confruntă Plosca acum.
G.R: Tocmai acestea reprezintă unul dintre motivele candidaturii. Știu că noi toți putem face mai mult. Pentru că noi toți merităm mai mult.
Dacă mă rezum la trei probleme majore ale localității, acestea ar fi lipsa utilităților, panta descendentă a natalității și lipsa unei viziuni pe termen mediu și lung. Și, de aici, putem ramifica foarte multe exemple concrete. Însă vreau să ne concentrăm pe ce putem aduce noi de acum înainte mai bun, pentru că realitatea o știm toții, trăim în ea.
Rep: Cum credeți că va arăta campania electorală, având în vedere că sunteți un candidat atât de tânăr și mai ales femeie într-o lume a bărbaților?
G.R: Cu siguranță decizia mea de a candida sparge ,,gheața”, dacă se poate spune așa, pe segmentul feminin ploscean. Probabil că unii au considerat că e un gând temporar. Le spun însă că este vorba despre o decizie asumată.
Vreau să îmi folosescacest atu, care este tinerețea mea, pentru a aduce un suflu de implicare către toate generațiile, pentru că este nevoie de noi toți pentru a reuși. Dacă numărul 29 le va pune unor persoane semne de întrebare, vreau să îi provoc să enumere realizările pentru comunitate ale foștilor primari, care au avut poate și dublul vârstei mele.
Campania electorală locală va fi, cu siguranță, una dintre cele mai bune din ultimii ani. Pentru că și restricțiile impuse de autorități ne îndeamnă să fim mai creativi, iar creativitatea este un element care mie nu îmi lipsește. Istoria recentă si nu numai ne arată că femeile sunt capabile să fie lideri. M-aș bucura să îndrăznească cât mai multe. Sunt pregătită și pentru atacuri, nu dau înapoi.
Rep: La final, aș vrea să vă rog să transmiteți un mesaj ploscenilor.
G.R: Dragilor, mă citiți de mulți ani pe blog sau pe pagina de facebook ,,Amintiri din Plosca”. Vă invit ca, în perioada următoare, să mă cunoașteți și mai bine. Să stăm de vorbă. Să plănuim pentru Plosca. Să ne gândim cum o putem ajuta. Să învățăm unii de la ceilalți.
Personal, mă dedic acestui scop, fără rețineri. Vreau să aducem ordine în idei și planuri, să analizăm situația existentă, iar mai apoi să ne apucăm de proiecte pe care să le și finalizăm. Suntem capabili, suntem inteligenți. Este momentul să gândim structura locală ca pe un mecanism de reușită prin stabilirea clară a activităților desfășurate, a responsabilităților.
Să iubim mai mult locul în care trăim, toți și îndeosebi cei care îi stabilesc viitorul. Să îi vrem binele și să muncim pentru asta.
M-ar onora să îmi oferiți încrederea dumneavoastră. Și ea incepe cu un vot dat cu zâmbetul pe buze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here