BASCHET FEMININ / Eşec sever al CSBT Alexandria la Arad, în ultimul meci din sezonul regulat al Ligii Naţionale

0

Echipa de baschet feminin CSBT Alexandria a încheiat miercuri sezonul regulat al Ligii Naţionale  cu o înfrângere  neaşteptat de  categorică, în deplasarea  de la Arad, 50-79 (9-28, 11-19, 15-11, 15-21). Recunosc că am sperat într-un alt deznodământ în această confruntare care a avut drept miză clasarea pe locul şapte la finalul fazei a doua a sezonului regulat. Pentru că s-au întâlnit două formaţii apropiate valoric, fosta campioană a României depărtându-se firesc în actuala ediţie a Ligii Naţionale de careul de elită al primului eşalon baschetbalistic.

Sigur nu am văzut la faţa locului această dispută ce se anunţa echilibrată, consideraţiile mele bazându-se numai pe urmărirea, secundă cu secundă, a transmisiei live de pe site-ul Federaţiei Române de Baschet. Dacă Universitatea Goldiş ICIM a început meciul cu Hadzovic, Stroman, Mc.Guire, Nagy şi Pasic, la CSBT au intrat în teren jucătoare ce alcătuiesc, teoretic, un cinci destul de puternic: S.Arnold, S.Rule, A.Podar, M.Mullings şi C.Bartee. Ei bine, startul a fost dezamăgitor pentru suporterii statornici ai teleormănencelor. Peste cinci minute (!) acestea nu au reuşit să treacă mingea prin inelul  coşului, un 13-0 în favoarea  gazdelor la jumătatea  primului sfert  al întâlnirii-derby din grupa locurilor 7-10 fiind jenant, în opinia mea. Şi în continuare gazdele au fost de neoprit, rezultatul de 28-9 după zece minute fiind edificator. “Măcelul” s-a prelungit în sfertul doi, la pauza mare înregistrându-se un neverosimil 47-20. Dar când baschetbaliste cu pretenţii înscriu câte două puncte într-o repriză, ce mai poţi înţelege…

Totuşi, în sfertul trei, când probabil arădencele au mai protejat pedala de acceleraţie, oaspetele au avut o revenire cam timidă însă faţă de diferenţa de scor, mult prea mare în favoarea celor de la Universitatea Goldiş ICIM. De altfel, localnicele au intrat în ultimul sfert cu un avantaj consistent (58-35), pe care l-au majorat şi la 33 de puncte cu aproximativ două minute înainte de final. S-a înregistrat astfel un record negativ pentru CSBT în această ediţie de campionat, pentru că cea mai severă înfrângere  până la acest meci includea un minus de 26 de puncte, dar într-o dispută cu liderul autoritar al campionatului, ACS Sepsi SIC Sf.Gheorghe.

La Arad, unde a lipsit căpitanul Viorela Voicu, au jucat Carla Bartee – 13 (1×3) puncte şi 22 de recuperări, Sattoria Rule – 11 (1×3) p, Shanita Arnold – 8 p, Megan Mullings – 7 (1×3) p şi 14 recuperări, Mihaela Mihai – 6 (2×3) p, Ivana Grbici – 5 p şi 6 recuperări, Alina Podar, Irina Enache şi Teodora Manea. Pentru gazde au evoluat M.Stroman – 18 puncte şi 16 recuperări, B.Hadzovic – 18 p, J.Pasic – 15 (2×3) p, J.Karakasevic – 10 p şi 10 recuperări, S.Mc.Guire – 7 p, A.Mercea – 7 p, I.Nagy – 2 p, H.Demeter – 2 p, D.Moraru şi E. Szocs.

La o primă analiză, constat că alexăndrencele au încercat mult aruncările din afara semicercului (37) – dar cu doar 14% reuşite – şi au beneficiat de 20 de lovituri libere faţă de 48 pe care le-au primit bănăţencele. Cred că pot fi şi aceste comparaţii explicaţii ale unui eşec prea sever. Aşadar, CSBT a rămas pe locul opt în clasament, dar va juca în play-off (sferturi de finală), adversarul său fiind echipa cu cele mai mari şanse la câştigarea titlului de campioană a României în ediţia 2016-2017, ACS Sepsi SIC Sf.Gheorghe. Se joacă după sistemul “două din trei meciuri”, prima întâlnire având programarea duminică (26 martie) în reşedinţa judeţului Covasna. Celelalte partide din play-off sunt Universitatea Cluj Napoca – Universitatea Goldiş ICIM Arad, CSM Târgovişte – CSM Satu Mare şi Olimpia CSU Braşov – Phoenix Galaţi. Oricum, după eliminarea previzibilă din faza sferturilor, alexăndrencele, fără americancele aflate la capătul relaţiilor contractuale, vor continua doar cu forţe autohtone campionatul 2016-2017, pentru a se stabili ierahia finală a locurilor 5-8, conform unei recente decizii a Federaţiei Române de Baschet.

ŞTEFAN STAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here