Absolvenţii şcolilor sanitare postliceale îşi pot continua studiile în învăţământul superior

0

Absolvenţii şcolilor sanitare postliceale îşi pot continua studiile în învăţământul superior în programele de licenţă de asistent medical generalist, după ce au promovat examenul de admitere la facultăţile care organizează aceste programe – au stabilit senatorii, în şedinţa plenului de luni, prin amendarea propunerii legislative privind modificarea art. 174, alin. 6 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale.

Plenul Senatului şi-a însuşit raportul comun întocmit de Comisiile de învăţământ şi de sănătate la propunerea legislativă, iniţiată în legislatura trecută de 55 de senatori preponderent PSD şi PNL. Potrivit amendamentelor aprobate de Comisiile raportoare, absolvenţii de şcoli postliceale sanitare cu diplomă de bacalaureat îşi pot continua studiile în învăţământul superior în programele de licenţă de asistent medical generalist. Pentru continuarea studiilor, absolvenţii de şcoli postliceale sanitare trebuie să promoveze examenul de admitere la aceste programe de licenţă.

„Studenţii admişi (…) pot beneficia de recunoaşterea parţială a studiilor prin sistemul de credite transferabile. Recunoaşterea parţială a studiilor se face în baza unei metodologii, aprobate prin ordin de ministru, convenite de toate universităţile de medicină şi farmacie din România şi care cuprinde criteriile generale. Universităţile îşi elaborează metodologii proprii care să cuprindă criterii specifice elaborate de senatele universitare”, se arată în propunerea legislativă amendată, conform Agerpres.

Senatorii au acordat 101 voturi „pentru”, Senatul fiind Cameră decizională. Senatorul Doina Federovici a subliniat, după acordarea votului, că potrivit datelor transmise de Sindicatul Solidaritatea şi de Ordinul Asistenţilor medicali din România, peste 60.000 de asistenţi medicali vor beneficia de această propunere legislativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here