VIDEO/ZIUA PĂMÂNTULUI 2017: În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului

0

ZIUA PĂMÂNTULUI 2017: În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului/ Earth Day, apărută în Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 170 de ţări.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca diferite evenimente speciale sau pentru a omagia personalităţi ale culturii universale.

Ideea senatorului Nelson s-a bucurat de susţinere din partea unui grup de studenţi, lideri de organizaţii şi oameni de afaceri din Philadelphia, dar şi din alte regiuni, astfel că în 1970, între 16 şi 22 aprilie, au fost organizate tot felul de activităţi pentru a educa publicul cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător.

20 de ani mai târziu, în 1990, nu mai puţin de 200 de milioane de oameni din 141 de ţări s-au mobilizat pentru a sărbători Ziua Pământului. Evenimentele din acel an au dat un imbold puternic activităţilor de reciclare şi au pavat calea pentru summitul dedicat mediului înconjurător al Naţiunilor Unite, din 1992. Una dintre cele mai ample mobilizări de Ziua Pământului a avut loc în 2007, adunând circa un miliard de oameni.

Ziua Pământului este sărbătorită şi în România. Tu cum sărbătoreşti Planeta Albastră? Ai putea ca, măcar pe 22 aprilie, să alegi bicicleta în locul maşinii sau chiar o plimbare spre şcoală sau muncă. Ar putea fi ziua în care începi să selectezi deşeurile casnice, astfel încât data viitoare când duci gunoiul să pui hârtia, plasticul şi sticla în containerele special amenajate din oraş. Sau ai putea să te uiţi la documentarul Home, dedicat evoluţiei şi frumuseţii Pământului. Spune-ne dacă vei face ceva special astăzi, de Ziua Pământului!

În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Va invităm sa urmăriți un video cu cele mai frumoase locuri din lume:

Curiozităţi despre planeta noastră

  • Ar fi nevoie de aproximativ 1,3 milioane de planete asemenea Pământului pentru a umple Soarele, care este o stea de dimensiuni medii.
  • Daca am face un tunel prin mijlocul Pământului şi cineva ar sări in el, ar dura cam 42 de minute pentru ca acea persoană să străbată tunelul de la un capăt la altul.
  • Lumina ajunge pe Pământ de la Soare in aproximativ 8 minute si 20 de secunde.
  • Exista mai multe organisme vii intr-o lingurita de pamant decât toţi locuitorii Terrei.
  • Înainte de apariţia copacilor Terra era acoperită de ciuperci uriaşe.
  • Galaxia noastra conţine probabil cel putin doua miliarde de planete asemănatoare Pământului.
  • Pe Pământ există în jur de 7.500.000.000.000.000.000 (7,5 miliarde de miliarde) de granule de nisip.
  • Nucleul Pământului este aproape la fel de fierbinte ca şi Soarele.
  • Pământul este singurul loc din sistemul nostru solar în care apa se gaseste in toate formele de agregare: solidă, lichidă şi gazoasă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here