Zile de „foc” pentru pompierii teleormăneni! 12 incendii la miriști si alte trei incendii in numai doua zile!

0

În ultima perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate şi al gradului de uscăciune avansată, pe raza judeţului nostru au izbucnit mai multe incendii de vegetaţie uscată, acestea putând pune în pericol culturile de cereale din imediata vecinătate, gospodăriile cetățenești şi vieţile oamenilor, participanţi la trafic pe drumurile naţionale şi judeţene aflate în apropierea acestora.

În ultimele două zile, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 12 incendii de vegetație uscată și miriște, acestea constituind un real pericol pentru viața și bunurile cetățenilor în cazul în care nu se luau măsuri imediate de  localizare și lichidare a lor cu autospecialele din dotare.
Aceste incendii s-au manifestat pe raza localităților Mereni, Videle, Ciuperceni, Cucuieți, Izbiceni, Călmățuiu de Sus, Voievoda, Roșiorii de Vede, Blejești, Zimnicea, Turnu Măgurele și Vedea.

Valoarea totală a bunurilor materiale salvate de pompieri, reprezentând culturile agricole din apropiere sau gospodăriile cetățenești, a fost apreciată la suma de 417 000 de lei,aflam dintr-un comunicat de presa al ISU A.D. Ghica Teleorman.

Cauzele probabile ale acestor incendii au fost: folosirea focului deschis în spații deschise, țigara nestinsă aruncată la întâmplare, radiația solară reflectată printr-un ciob și scânteile provenite de la un scurtcircuit electric.

Coordonatele suprafețelor afectate de incendiile de miriște din această perioadă vor fi înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, ne-a informat purtatorul de cuvânt al ISU Teleorman, Maior Adrian Gelu Dragomir.

O locuință a fost cuprinsă de flăcări la Ciuperceni

La locuința Silviei C., din localitatea Ciuperceni, în data de 02.07.2017, la ora 19.29, se manifesta un incendiu, motiv pentru care o persoană a alertat pompierii militari pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Sosiți la fața locului cu o autospecială de intervenție, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle au reușit să localizeze rapid incendiul ce se manifesta la astereala din lemn a acoperișului, pe o suprafață de cca. 10 mp, la un tâmplăria din lemn a unei fereastre și la mai multe materiale textile din interiorul bucătăriei.
A fost salvată casa de locuit, apreciată la suma de 15000 de lei, în timp ce valoarea pagubelor se apropie de suma de 2500 de lei.

Din primele cercetări efectuate la fața locului, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit la instalația electrică din bucătărie.
La acest eveniment nu s-au înregistrat victime.

Un magazin a fost distrus parțial de foc, la Drăgănești de Vede

Pompierii militari roșioreni au fost alertați în ziua de 01 iulie, la ora 23.20, de manifestarea unui incendiu la un magazin din localitatea Drăgănești de Vede. La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere și un echipaj SMURD, pompierii constatând că focul se manifesta în interiorul clădirii, cu posibilitatea distrugerii tuturor produselor depozitate acolo, precum și bunurile din imediata vecinătate, în cazul în care focul se generaliza.
Cele două echipaje de intervenție au reușit să localizeze și să lichideze flăcările în mai puțin de 30 de minute, fiind salvate bunuri materiale de peste 300 000 de lei.
Au fost distruse ori deteriorate două aparate de aer condiționat, două rafturi din lemn cu produse alimentare, mai multe produse din tutun, tavanul și pereții magazinului, valoarea pagubelor ridicându-se la suma de 50000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu – scurtcircuit electric.
La această intervenție nu s-au înregistrat victime.

Combină agricolă, în pericol să fie distrusă de foc

Proprietarul unei combine agricole, în timp ce se îndrepta la recoltat în ziua de 01 iulie, pe DJ 504, a observat că de la instalația electrică a utilajului iese fum, existând pericolul ca focul să se propage rapid la aceasta. A alertat imediat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 pompierii militari din cadrul Detașamentului Alexandria care au intervenit rapid cu o autospecială de lucru cu apă și spumă.
Pompierii au stins focul înainte ca acesta să producă pagube materiale importante, fiind salvate bunuri apreciate la suma de 18000 de lei.
Pagubele, reprezentând cablurile de la instalația electrică, au fost estimate la suma de 300 de lei.
Cauza probabilă a acestui incendiu – scurtcircuit electric.

POMPIERII VĂ RECOMANDĂ …

Având în vedere consecinţele dezastruoase pe care le pot avea incendiile asupra mediului înconjurător, vieţii şi a bunurilor, aducem la cunoştinţa proprietarilor de terenuri agricole, deţinătorilor de utilaje agricole şi de transport, precum şi cetăţenilor, câteva măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor, ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării campaniei de recoltare a cerealelor păioase, astfel:
– lanurile de cereale, odată cu începerea coacerii, trebuie supravegheate pentru a se înlătura toate cauzele de incendiu;
– lucrările de recoltare vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri, păduri şi căile ferate care le mărginesc. Protejarea se face prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii. Se recomandă ca aceste fâşii să aibă o lăţime de 20 m faţă de drumuri sau păduri şi 50 m faţă de calea ferată;
– la locul de recoltare vor fi aduse o cisternă cu apă, stingătoare cu praf şi CO2, mături de nuiele, găleţi, lopeţi, furci, pentru a fi folosite în cazul unui eventual incendiu;
– maşinile, tractoarele, combinele de recoltat şi celelalte maşini agricole, precum şi autovehiculele de transport ce se vor folosi la recoltarea cerealelor, vor fi verificate din punct de vedere tehnic de către persoane autorizate, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea cauza incendii;
– repararea combinelor şi efectuarea reviziilor tehnice care presupun folosirea focului trebuie executate în afara lanului, pe un teren curăţit de iarbă, la o distanţă de cel putin 30 m de culturile de cereale;
– alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 m faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole;
– depozitarea provizorie a carburanţilor şi lubrifianţilor necesari pentru lucrările de recoltare se va face la cel puţin 100 m faţă de lanuri, de fâneţe, de depozite de furaje, de păduri şi la cel puţin 50 m faţă de orice fel de construcţie şi clădire sau calea ferată;

Măsuri speciale si pentru personalul care participă la campania agricolă

– pe timpul trecerii prin lanuri şi prin apropiere, fumatul este interzis, locurile pentru fumat se vor amenaja la o distanţă de peste 50 m faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării şi faţă de locurile de depozitare a paielor, iar faţă de depozitele şi punctele de alimentare cu combustibil, la o distanţă de peste 40 m; în aceste locuri se vor instala tabliţe cu inscripţia „LOC PENTRU FUMAT”;
– se va asigura instruirea întregului personal care participă la campania agricolă pe linia cunoaşterii şi respectării normelor şi regulilor specifice de prevenire şi stingere a incendiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here