Voluntarii teleormăneni au parcurs prima etapă de pregătire

0

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman a derulat in aceasta perioada prima   etapă pregătire a voluntarilor înscriși în programul „Salvator din pasiune”.

În județul nostru, la acest program de voluntariat participă 9 tineri, care au parcurs prima etapă de pregătire – Cursul introductiv pentru voluntari. Acesta a constat în parcurgerea unor teme cu rol introductiv în domeniul situațiilor de urgență, cunoașterea profesiei de salvator profesionist, a tehnicii de intervenție și a misiunilor încredințate.

Activitățile s-au desfășurat pe parcursul a patru zile, sâmbăta și duminica, și au cuprins următoarele prezentări: Pompierii militari în istoria României, Rolul și misiunile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Organizarea serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, Normele generale de apărare împotriva incendiilor, Modul de comportare a populației în caz de cutremur, Riscuri de incendiu la locuințe și modul de comportare pe timpul manifestării unui incendiu, Modul de comportare și măsurile ce se pot lua în caz de inundații, Accesorii și echipamente de protecție și salvare, Accesorii utilizate pentru stingerea incendiilor, Accesorii utilizate la descarcerare, Utilaje pentru intervenție, Autospeciale pentru intervenție și Substanțele pentru stingere.

În etapa a II-a, tinerii voluntari își vor însuși atât noțiunile teoretice de bază, cât și deprinderile practice privind acordarea primului ajutor, programul elaborat în acest sens de formatorii SMURD Teleorman fiind unul destul de solicitant, dar și interesant pentru cei care vor să fie de ajutor semenilor.

Printre principalele teme propuse a se desfășura în etapa a doua, se regăsesc noțiuni de anatomie și fiziologie a căilor aeriene și aparatului circulator; anatomia topografică, anatomia și fiziologia aparatului locomotor; lanțul supraviețuirii, suport vital de bază la adult; suportul vital de bază la copil, sugar și nou-născut; situații speciale în resuscitarea cardio-pulmonară; recunoașterea și tratarea dezobstrucției căilor respiratorii la adult, copil, sugar și nou-născut; traumatismele părților moi; victima cu eviscerație; traumatisme osteo-articulare; arsuri; conduita de urgență în accidentele de motocicletă și mașină; defibrilarea semiautomată și resuscitarea cardio-pulmonară în echipă cu echipament specific.

După parcurgerea acestei perioade de pregătire, tinerii vor fi testați atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, urmând a se elibera o diplomă de absolvire necesară în defășurarea activităților de voluntariat în cadrul unității noastre.

După absolvirea cursurilor, voluntari își vor desfășura activitatea în cadrul subunităților de intervenție, iar la împlinirea a 240 de ore de voluntariat şi absolvirea cursurilor stabilite, voluntarul poate participa la intervenţii, în funcție de competențele dobândite, în cadrul echipajelor de prim ajutor calificat sau în cadrul altor echipaje de intervenție în situații de urgență.

Activităţile de voluntariat sunt determinate de implicarea activă a voluntarului în viaţa comunităţii şi constau în participarea efectivă la acţiunile de răspuns operativ generate de manifestarea situaţiilor de urgenţă (incendii, inundaţii, dezastre naturale, epidemii, etc.), însuşirea şi punerea în aplicare a noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar precum şi în cele de popularizare în rândul cetăţenilor a măsurilor preventive.
Mai multe detalii privind modul de organizare și desfășurare a activității de voluntariat se regăsesc pe pagina de internet a instituției www.isuteleorman.ro, programul „Salvator din pasiune” având caracter permanent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here