Victor Drăgușin: “Cu bani europeni transformăm o clădire abandonată în Centru de excelență pentru elevi”

0

Fosta cantină a IPTE, așa cum este cunoscută clădirea din intersecția Str. Carpați cu Str. C. Brâncoveanu, se va transforma în Centru de Excelență pentru elevii performanți ai județului, după reabilitarea cu bani europeni din Programul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat Victor Drăgușin, primarul municipiului Alexandria.

A mai existat această dorință și am și făcut cu ani în urmă pași importanți alături de regretata Eliza Sotirescu pe atunci director al Casei Corpului Didactic, în sensul materializării acestui proiect la care a ținut foarte mult și anume, aducerea celor mai buni profesori și elevi într-o echipă care să lucreze la nivel înalt de pregătire, dar și specializarea cadrelor didactice din județ. Imediat după transferul clădirii către CCD, Eliza a descoperit că suferă de o boală gravă și nu s-a mai putut lupta pentru dezvoltarea centrului iar proiectul nu a mai putut fi dus la îndeplinire. Vă spun aceste lucruri, pentru a ști și înțelege, dincolo de atacurile politice mizerabile, care au fost planurile cu acea clădire. Astăzi, reușim să mișcăm lucrurile semnificativ în sensul materializării dorinței Elizei Sotirescu și a mea, cu ajutorul actualei și fostei conduceri a Centrului de Excelență, alături de Mihai Ionescu cel care a coordonat centrul și de Luminita Biolaru, directorul care a câștigat concursul și va conduce centrul pentru următorii 4 ani. Concret ne-am asociat pentru a putea depune proiectul de reabilitare cu fonduri europene a clădirii fostei cantine și transformarea ei într-un spațiu modern și dotat corespunzător pentru copiii performanți din Teleorman. PNRR ne-a oferit o oportunitate importantă și am reușit să depunem și această clădire spre reabilitare, în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.2.1/1”, explică Victor Drăgușin, primarul municipiului Alexandria.

Centrul Județean de Excelență Teleorman a fost înființat prin Ordinul nr. 5956/2020, din 4 noiembrie 2020, privind înființarea Centrelor Județene de Excelență/Centrului Municipiului București, emis de Ministerul Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial nr. 1045 din 9 noiembrie 2020.
Pregătirea tinerilor capabili de performanţă se face în grupe de excelență, pe ani de studiu şi discipline, numărul de elevi din fiecare grupă fiind, de regulă, cuprins între 8 şi 15 elevi. Grupele de excelenţă se organizează pentru discipline care au etapă naţională şi internaţională, pentru activităţi care vizează dezvoltarea competenţelor interdisciplinare.

În prezent, centrul funcționează în spații disponibile în unități de învățământ sau online, astfel: pentru învățământ gimnazial – Limba și literatura română – prof. Anca Vasile, pentru învățământ liceal – Matematică – prof. Mihai Ionescu și prof. Daniela Mitran; Informatică – prof. Daniela Tătaru; Limba franceză – Anca Maria Manta; Limba engleză – Silvia Gîțoi.
Potrivit conducerii Centrului de excelență, activitățile desfășurate vor fi extinse, atât ca număr de participanți cât și ca materii aprofundate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here