UPDATE
După 10ore de captivitate copilul căzut in fântâna a fost salvat. Echipele de intervenție au reușit sa il salveze pe cel mic care a fost scos de la 16 metri adâncime cu tot cu pompa de sub el. După foarte multe încercări pompierii militari au reușit sa il agate pe micuț si sa il tragă afara. Starea de sănătate a micuțului este una buna, medicii ii acorda primul ajutor si urmează sa fie transportat la un spital din București.
Felicitari tuturor celor implicați pentru mobilizare, implicare si îndârjire!
Au trecut mai mult de 10 ore de când copilul de nici doi ani este captiv in put.
Medicii de la fata locului declarau ca se mulțumesc cu puțin in momentul de fata. Este important ca l-au auzit plângând. Asta înseamnă ca este in viața. Nu se știe însă care este starea de sănătate exactă a acestuia. Cadrele medicale spera ca băiețelul sa fie salvat la timp si sa i se acorde primul ajutor cât mai repede posibil.
Operațiunea de salvare este una dificila. Pompierii au încercat sa coboare mai multe sfori ori chingi in put pentru a trage copilul afara, fără succes însă pana in prezent. O a doua măsura este aceea ca se sapa in paralel cu fantana pentru a avea acces mai ușor la micuț. Pana la aceasta ora s-a ajuns la o adâncime de 10metri. Mai sunt însă mai bine de șase metri de săpat. Apoi sa spargă tubul de beton si sa elibereze copilul. Fiecare secunda conteaza însă pentru viața copilașului si din păcate vor mai trece câteva ceasuri pana când pompierii militari vor ajunge la el. Acesta se lupta pentru viața lui, lafel si echipajele de intervenție care si-au luat măsuri pentru buna desfășurare a operațiunii de salvare montând mai multe reflectoare la fata locului. In prezent a fost consolidat malul si se sapa in continuare cu mare atenție pentru ca exista si riscul surpării pământului.
Forțele de interventie au fost suplimentate cu o descarcerare și un camion la ISU Olt, containerul multirisc si o ambulantă de terapie intensiva mobila ( cu medic) de la ISU BIF. De asemenea, tot de la ISU BIF a plecat in sprijin un camion încărcat cu materiale de susținere, pentru consolidarea malurilor de pământ, potrivit purtătorului de cuvânt al Isu Teleorman.
Copilul este in viața și este monitorizat permanent cu ajutorul unei camere video. Vârsta frageda a micuțului, adâncimea de 16m la care acesta se afla și diametrul îngust de doar30de cm al spațiului de manevra îngreunează misiunea salvatorilor. Fiecare secunda care trece este decisivă!
In aceasta dimineața un copil din Balta Sărata a căzut in fântâna din curtea casei. Copilașul de aproximativ 2ani, nesupravegheat, a mers la fantana sa bea apa. S-a urcat pe un scaun aplecandu-se peste fântâna! O clipa de neatenție a fost suficient ca cel mic sa pice in putul adânc de 20de metri.
Copilul de doar 1an si 8luni a rămas la o adâncime de 16m acolo unde se afla pompa cu care este scoasă apa la suprafața. La fata locului au ajuns in cel mai scurt timp posibil echipaje Isu, Smurd si poliție! Pompierii roșioreni sunt ajutați de cei de la nivelul municipiului București, aceștia fiind specializați in astfel se situații. S-au luat măsuri de oxigenare a putului dar si de încălzire a acestuia cu aeroterme speciale, pentru a evita o posibila hipotermie si pentru a-l tine in viața pe micuț. Pana la apa mai sunt doar 4 metri adâncime. Copilul este monitorizat cu ajutorul unei camere video, introdusă in fântâna cu un telescop. Operatiunea de salvare este însă foarte dificila având in vedere spațiul îngust de doar 30-35 de cm dar si vârsta copilului cu care nu se poate comunica ușor.
Sunt peste 70 de oameni specializați in astfel de situații de la pompieri la polițiști si medici pregatiti sa ii acorde primul ajutor copilului odată scos la suprafața. In imediata apropiere se alfa si un elicopter Smurd.
Se ia in considerare săparea in paralel pentru a ajunge la copil, pentru ca nu se reușește prinderea acestuia si tragerea la suprafața.
In momentul de fata acesta este stabilizat si monitorizat video, dar au trecut mai bine de 5 ore de cand copilul se afla in fântâna, iar operațiunea se desfășoară greoi. Pana la aceasta ora s-a săpat doar pana la o adâncime de 3-4 m, fiind nevoie de foarte multă atenție.
La nivelul ISU Teleorman a fost activata grupa operativa, care s-a deplasat la fata locului.
De asemenea, la locul intervenției s-au deplasat prim-adjunctul inspectorului general al IGSU și șeful Centrului Operațional National.
Pentru optimizarea misiunii de răspuns, salvatorii intervin cu:
3 autospeciale de stingere
1 autospeciala de interventie pentru salavare de la inaltimi
2 descarcerari
1 autospeciala CBRN
1 autospeciala pentru interventie la dezastre si accidente colective
1 punct de comanda mobil
1 elicopter smurd
1 elicopter transport
1 echipaj SAJ cu medic
Spitalul mobil si autospeciala CBRN, care au tunuri cu aer cald, au fost deplasate pentru a evita intrarea in hipotermie a copilului.
Salvatorii introduc permanent oxigen in put pentru ca micutul sa nu treaca in stare de inconstienta.
Misiunea este in dinamica, iar forțele de intervenție depun eforturi susținute pentru salvarea micuțului,a declarat purtătorul de cuvânt al Isu Teleorman, Adrian Gelu Dragomir.
Sa ne rugam ca totul sa se termine cu bine!
Vom reveni cu amanunte imediat ce operațiunea de salvare se încheie.