În timpul Primului Război Mondial, 678 de locuitori din Alexandria au murit pentru înfăptuirea Reîntregirii. După terminarea războiului, ridicarea unui monument în amintirea și pentru cinstirea acestor eroi era o datorie.
Astfel, s-a constituit un comitet de inițiativă, condus de judecătorul I. Ionescu, care a luat legătura cu sculptorul Dumitru Mățăuanu. Acesta realizase monumente în cinstea eroilor Primului Război Mondial, în diverse localități din țară, printre care și cele de la Roșiorii de Vede și Zimnicea. Sculptorul Dumitru Mățăuanu realizează, în anul 1925, soclul din piatră al Monumentului Eroilor, care a fost așezat la intrarea principală din parcul orașului Alexandria. Comitetul de inițiativă este obligat să contacteze un alt sculptor, Spiridon Georgescu, pentru finalizarea monumentului, deoarece Dumitru Mățăuanu se sinucide (1 iulie 1929). Sculptorul Spiridon Georgescu este cel care a finalizat lucrarea, monumentul fiind inaugurat în anul 1934, an în care Alexandria sărbătorea 100 de ani de la înființare.
Monumentul reprezintă un soldat român, care are drapelul în mâna dreaptă și arma în mâna stângă. Pe părțile laterale ale monumentului au fost montate basoreliefuri reprezentând pe regele Ferdinand, regina Maria, stema regală și episoade din Primul Război Mondial, însă acestea au fost demontate și distruse de reprezentanții regimului comunist.
În toamna anului 1993, Monumentul Eroilor a fost mutat în fața Palatului Administrativ al Județului Teleorman, beneficiind astfel de o mai bună perspectivă, deoarece configurația arhitecturală a zonei unde fusese inițial amplasat s-a schimbat.
În primăvara anului 1994, Monumentul Eroilor a fost restaurat complet, fiind refăcute și basoreliefurile.
R.C.