Senator Dănuț Cristescu: „Închiderea programului tomata va favoriza importul din țările care au subvenții”

0

În cadrul ședinței de Senat din 24 februarie, senatorul PSD, Dănuț Cristescu, a avut o interpelare adresată actualului ministru al agriculturii, Adrian Oros.

Stimate domnule Ministru,

Programul “ Tomata ” s-a bucurat de un real succes în județul Teleorman, peste 600 de legumicultori au beneficiat de acest program.

Legumicultorii sunt susținuți să cultive tomate în spaţii protejate, sere sau solarii, astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. În cadrul programului ”Tomata”, fiecare legumicultor care cultivă suprafața minimă de 1000 metri pătrați în sere și solarii și valorifică o producție de minim 2 kilograme de roșii obținute pe metrul pătrat de solar primește de la stat, sub forma ajutorului de minimis, suma de 3.000 euro.

În luna ianuarie 2021 – dumneavoastră declarați: ” vom continua să-i sprijinim pe legumicultori, printr-un alt program dedicat lor ”Legume în spații protejate”, acoperind astfel o sferă mai mare de cultivatori de legume, însă suma va trebui împărțită, deci vor primi mai puțini bani ”

Închiderea programului tomata va duce la diminuarea producției locale de roșii timpurii la jumătate și se va favoriza importul din țările care au subvenții.

Având în vedere cele menționate, vă rog să îmi comunicați următoarele:

1. Anul acesta “ Programul de sprijin pentru tomate ” se va desfășura ca în anii precedenți, dacă nu, ce formă de sprijin aveți pentru cultivatorii de tomate?

2. Vă rog să precizați ce programe dedicate legumelor în spații protejate urmează să se deruleze în anul 2021?

Vă solicit să răspundeți în scris, în termenul prevăzut de Regulamentul Senatului.

 Cu deosebit respect,

   SENATOR   CRISTESCU IONEL DĂNUȚ

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here