Situația COVID-19 la nivelul județului Teleorman și programul IMM INVEST, demarat de Guvernul României, au fost printre subiectele abordate, joi, de președintele ALDE Teleorman, Samuel Calotă, într-o conferință de presă care a avut loc la sediul partidului din municipiul Alexandria.
Autoritățile au blocat sistemul de sănătate, iar foarte mulți dintre pacienții cu boli cronice nu au mai avut unde să se trateze, astfel că afecțiunile lor s-au agravat iar mulți dintre aceștia și-au pierdut viața, deși ar mai fi avut șanse dacă ar fi beneficiat, în continuare, de tratament adecvat, a spus Samuel Calotă. N-au mai avut unde, a completat Samuel Calotă, pentru să spitalele s-au ocupat exclusiv de tratarea cazurilor de COVID-19.
Președintele ALDE Teleorman acuză autoritățile că au indus o spaimă nejustificată în rândul oamenilor și spune că apelul la responsabilitate ar fi fost mai ușor înțeles de către aceștia.
“Nu vreau să minimizez în vreun fel pericolul pe care l-a reprezentat virusul acesta care a apărut, nu știm exact de unde, și nu vreau să spun nici că măsurile de distanțare socială, de protecție, de purtare a măștii sau de igienă nu au fost bune. Ele sunt bune în orice situație și ar trebui să fie respectate tot timpul de fiecare dintre noi, ar trebui să ne protejăm și de virusul gripal sezonier, și de acesta, vom putea să ne protejăm atât noi, cât și cei de lângă noi. (…) Ce nu pot să înțeleg este spaima pe care autoritățile statului român au indus-o în mințile cetățenilor în așa fel încât (…) să se pună deoparte spitale care erau multifuncționale și care aveau specialități din toate categoriile medicale (…) când incidența pe care a avut-o virusul acesta nu a fost atât de mare încât să ne speriem atât de tare. La noi în județ, un spital cu 200 de paturi a fost transformat în spital COVID și nu știu dacă în toată această perioadă a tratat 100 de pacienți din cei 154. În trei luni de zile probabil că acest spital ar fi putut să deservească peste 10.000-12.000 de pacienți cu multiple afecțiuni. Acei pacienți, mulți dintre ei, de frică de a nu se îmbolnăvi de COVID, nu au mai mers nici la alte spitale și mulți dintre ei s-au automedicamentat, alții au mers la medicul de familie și au luat rețetele și nu au mai mers la spitalele specializate pentru a se trata și din nefericire mulți dintre cei care nu au avut acces la spitalele din apropierea lor și-au încheiat socotelile cu viața. Acest lucru este de neconceput într-un timp ca acesta pe care-l trăim noi, să moară oameni de alte afecțiuni pentru că nu au mai avut acces la tratament din cauza interdicției de a intra în spitale. (…) Cred că ceea ce s-a indus în mințile oamenilor, această spaimă de virus, putea fi ocolită, responsabilitate cred că ni se putea spune tuturor să avem în fața acestei posibile epidemii, fiecare și-ar fi apărat viața lui așa cum putea, fără să ne panicăm atât de mult și fără să luăm accesul la tratament al unor bolnavi cu afecțiuni cronice, care nu au mai putut fi tratate, și mult mai mulți oameni au decedat din aceste cauze decât din cauza COVID-19. Potrivit statisticilor oficiale, 93,6% dintre pacienții care au decedat din cauza COVID aveau și alte comorbidități. (…) Cred că a fost o abordare neînțeleaptă aceasta, puteau fi organizate locuri de tratament pentru acești pacienți altele decât spitalele (…) ca săli de sport sau săli de expoziție, mai ales pentru pacienții asimptomatici sau pentru cei cu forme foarte ușoare”, susține Samuel Calotă.
În ceea ce privește Programul IMM Invest, Samuel Calotă spune că a fost o idee bună, în principiu, dar că s-a dovedit, în cele din urmă, o măsură “pur propagandistică”
“Aș vrea să fac o referire la acest program IMM Invest, pe care îl consider un program bun pentru a păstra cât mai multe locuri de muncă funcționale. Se putea să fie un program foarte bun, dar din nefericire sistemul acesta de acordare a creditelor pentru firmele care au apelat la sistemul IMM Invest a fost un sistem greoi din capul locului. O firmă care dorea să acceseze un credit garantat de Fondul Național de Garantare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii trebuia în primul rând să treacă prin filtrul acestui Fond, ca să dea un aviz prin care să spună că firma este eligibilă și poate beneficia de un împrumut garantat de stat. A fost o etapă care nu trebuia să existe în acordarea unui credit, nu avea nicio treabă acest Fond să spună dacă firma Popescu SRL este sau nu este bancabilă, pentru că, până la urmă, banca era cea care spunea dacă firma poate fi sau nu împrumutată. Intervenția statului prin acest fond din subordinea Ministerului de Finanțe a îngreunat accesul companiilor românești la credite. (…) Sute de mii de companii au aplicat pentru un împumut, Fondul nu avea capacitatea efectivă de a analiza mulțimea de dosare, iar timpul de așteptare pentru un răspuns a fost de 5-6 săptămîni. (…) Ce vreau să spun este că o măsură, care putea să fie foarte bună și care putea să ajute companiile românești să se redreseze după nenorocirea care s-a abătut peste ele prin închiderea ativității, nu a fost bună tocmai prin intervenția statului, a Guvernului, prin piedicile pe care le-a pus.(…) Din păcate, o măsură care putea fi bună și care putea sprijini companiile românești s-a dovedit a fi pur propagandistică”, a explicat președintele ALDE Teleorman.