Recomandări ale ITM Teleorman pentru perioadele caniculare

0

În contextul temperaturilor ridicate înregistrate, ITM Teleorman anunță că va urmări, în perioada următoare, modul în care sunt respectate prevederile “Ordonanței de Urgență nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă”.

 

Prevederile actului normativ menționat se aplică în cazul în care se înregistrează temperaturi exterioare ale aerului, care depășesc +37 de grade celsius sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În conformitate cu prevederile ordonanței de urgență meționate, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

De asemenea, pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor se impune: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu art. 6 din același act normativ.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile prevăzute de legislația în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here