PSD propune un set de MĂSURI SOCALE SI ECONOMICE pentru limitarea efectelor CORONAVIRUS

0
Partidul Social Democrat propune un set de măsuri sociale și economice pentru limitarea efectelor COVID-19.

 

„Solutia platii a 75% din somajul tehnic pentru lucratorii concediati trebuie folosita doar temporar, exceptional si nu ca stimul pentru închiderea productiei si trimiterea în șomaj a angajatilor.

Ce a propus PSD în acest sens?

 În domeniile in care productia poate fi continuata fara riscuri pentru sănătate să se asigure angajatorilor măști, mânuși și dezinfectanti astfel incat productia sa continue. De asemenea in constructii exterioare, activitatea poate fi continuata, de exemplu. In agricultura, la fel.

Este mult prea birocratic și dă naștere la fraude

▶️Pentru ca IMM urile sa beneficieze de garantiile acordate de stat trebuie să indeplinească tot felul de formalitati, avize, dosare cu sina s.a.m.d. Nu se stie care sunt procedurile, formularele, actele de pus la dosar, cat timp dureaza aprobarea si, mai ales, ce criterii trebuie indeplinite
▶️Mai mult aceste garantii se dau doar firmelor care primi certificat de la Ministerul Economiei ca facand parte dintr-un sector economic puternic afectat. Cum stim care sunt sectoarele afectate daca nu sunt prevazute criterii, indicatori s.a.m.d?
▶️Mecanismul garantiilor exista si pana acum dar daor cateva zeci/ sute au apelat la acest mecanism in ultimii ani din cauza birocratiei.
▶️Maximum de capacitate al FNGCIMM pentru acordarea acestor garantii este de 2500-3000 de dosare aprobate pe lună.

Sa presupunem ca ar creste oferta. Daca nu are cine si cu ce cumpăra – de ce să se producă

PSD a propus masuri simetrice pe cerere si oferta. De exemplu, la industria auto, daca stimulam oferta adica productia prin Schema de ajutor de stat de 300 milioane lei propunem si Dublarea Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus de la 550 milioane la 1,1 miliarde lei in 2020 astfel incat să existe cerere nu pentru 60.000 de unitati ci pentru 120.000. Propunem si Program Rabla pentru institutii publice astfel incat cererea sa mai creasca cu 10.000 unități, s.a.m.d.

Pe langa masurile de mai sus, PSD considera că sunt prioritare urmatoarele actiuni:

1️⃣) Realocarea din bugetul de stat a unei prime tranșe de minimum 5 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, în vederea achiziționării de medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale.
2️⃣) Program de 2 miliarde lei pentru dotarea cabinetelor de medicină de familie. In plus, Impozit zero pentru veniturile obtinute de medicii de familie si asistentele medicale din cadrul cabinetelor de medicina de familie (un asistent medical per cabinet) incepand cu 1 aprilie 2020.
3️⃣) Plafonarea preturilor (prin limite maxime, in jos putand sa mearga) la medicamente, alimente si utilitati (gaze, energie, apa, abonament TV si internet, telefon) la nivelul mediu din ultimele 3 luni, asa cum prevede art 15 din Decretul pv instituirea starii de urgenta
4️⃣) CAS si CASS suportate de stat pentru 3 luni in cazul livratorilor angajati de catre marile retele de super/ hypermarketuri cu contract de munca astfel incat produsele de stricta necesitate sa ajunga la populatie.
5️⃣) Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoanele aflate în izolare sau în carantină. Suspendarea la cerere a platii ratelor bancare cu prelungirea termenului de rambursare.
6️⃣) Dialog continuu și transparent între Guvern și Banca Națională a României pentru a menține dobânda la credite la un nivel care să stimuleze companiile să apeleze la credite bancare pentru relansarea producției. PSD propune Bancii Nationale a României spre analiză fundamentarea și implementarea unei Scheme de credite cu dobanda fixă și subventionată pentru IMM uri de 1 miliard de euro. Astfel, BNR va da credite cu 0% dobanda bancilor comerciale. Băncile comerciale vor fi obligate ca aceste credite sa fie acordate IMM urilor cu o dobanda de maximum 3% pe an, in lei, cu perioada de minimum 3 ani si maximum 10 ani, pentru noi investitii (inclusiv leasing) si capital de lucru. Creditul maxim per IMM este de 2 milioane euro.
7️⃣) Amânarea unor impozite în anumite condiții și ulterior unei analize rapide privind impactul financiar și economic” se arată într-un mesaj publicat de PSD TELEORMAN pe pagina de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here