Proiect colosal, lăsat baltă în Teleorman

0

În anul 2007, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, județul Teleorman câștiga un proiect uriaș pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și sistemului de canalizare în orașele Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Videle și Zimnicea.

Ce s-a ales de acest proiect? Suntem în anul 2020, iar datele din aceste localități arată că nici măcar prima etapă a proiectului nu a fost finalizată, stare sesizată și de presa locală.

Proiectul urma să fie implementat prin derularea a 13 contracte, dintre care 11 contracte de lucrări, inclusiv extinderea și reabilitarea sistemelor de distribuție a apei potabile și de canalizare în cinci aglomerări urbane, plusalte două contracte de servicii de asistență tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor.

Valoarea totală a celor 13 contracte este de 122.004.342 Euro, din care Alexandria – 44.148.086 Euro; Turnu Măgurele – 38.450.891 Euro; Roşiorii de Vede – 13.480.307 Euro; Videle – 14.208.690 Euro; Zimnicea -11.716.368 Euro.

Incompetența administrațiilor, însă, s-a transformat într-un blestem pentru populația din Teleorman, întrucât populația branșată la rețeaua de apă și canalizare a ajuns să fie obligată să plătească pierderile uriașe din sistem și proasta gestiune a proiectului, ceea ce explică de cetarifele s-au majorat, ritmic, fără nicio justificare de natură economică.

Practic, prin plățile facturilor aflate într-o perpetuă creștere de tarif pe metrul cub de apă menajeră, s-a urmărit “peticirea” necesarului de cheltuielipentru a putea efectua din lucrările și așa destul de întârziate.

Importanța proiectului este indiscutabilă, întrucât suma câștigată urma să asigure apropierea de civilizație a unui județși așa deficitar la capitolul infrastructură de bază.

Un proiect care trebuia realizat în două etape, pentru ca din acest an județul Teleorman să se poată încadra în indicatorii de eficiență asumați la momentul semnării contractului, ceea ce, însă, nu s-a întâmplat la momentul acesta.

Prin urmare, consider că situația este una destul de gravă în ceea ce privește implementarea, în două etape, a proiectului “Extindere și reabilitare rețele de apă și a sistemului de canalizare în județul Teleorman”, care a fost lăsat baltă, la stadiul de deziderat nerealizat.

Aceasta în situația în care proiectul prevedea nu doar realizarea de infrastructură, ci și de facilitați de tratare a apei uzate, respectiv de îmbunătățirea accesului la sistemele de alimentare cu apă potabilă. Toate acesteafiind în conformitate cu directivele europene, în ceea ce privește calitatea apei și tratarea apei uzate în mediul urban.

Dar cum gestiunea serviciului de alimentare cu apă și canalizare a fost delegată operatorului județean de apă-canal, Apa Serv S.A., întrucât aceasta era una dintre condițiile de eligibilitate, în vederea obținerii finanțării, nu este de mirare că un asemenea proiect important pentru comunitate n-a trecut nici de prima etapă.

În schimb, tariful apei a crescut substanțial în județ, cu sau fără acceptul unor consilii locale, sub pretextul că populația trebuie să susțină proiectul de reabilitare a rețelelor de apă, finanțat, în bună parte, din fonduri europene, pentru a putea acoperi, de fapt, incapacitatea celor care trebuiau să ducă la bun sfârșit realizarea acestuia, ceea ce este intolerabil și incalificabil.

Senator PNL, Eugen Pîrvulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here