Programul de educație cinematografică CinEd continuă la Biblioteca Județeană Marin Preda

0

Miercuri, 6 iunie 2018, ora 1200, la Centrul de formare al Bibliotecii, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, va avea loc o nouă proiecție de film în cadrul programului european de educație cinematografică  CinEd – European Cinema Education for Youth.

Vor participa elevii clasei a VII-a C de la Școala Gimnazială Mihai Viteazul Alexandria, însoțiți de doamna profesoară Cristina Purcărea și doamna bibliotecar Anuța Voinea.

Aflat în cel de-al treilea an de funcționare, proiectul a fost lansat pe 21 aprilie 2016, cu ocazia Zilei Bibliotecarului, atunci când a avut loc și un training la care au fost prezenți bibliotecari din bibliotecile publice teleormănene. De atunci au avut loc mai multe proiecții la care au participat elevi din școlile și liceele din județul nostru.

Dintre filmele prezentate amintim:

Rentree des classes (Prima zi de școală) – Franța, 1956

Petite Lumiere (Luminița)– Franța, 2003

Shelter (Adăpostul) – Bulgaria, 2010

The Way I Spent the End of the World (Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii) – România, 2005

Uma Pedra no Bolso (Un sâmbure de îndoială) – Portugalia, 1987

The Happiest Girl in the World (Cea mai fericită fată din lume) – România, 2008

 L’Intervallo (Intervalul) – Italia, 2012

Țările participante la acest program sunt: Franța, Portugalia, Spania, Italia, România, Bulgaria și Cehia, din 2017 adăugându-li-se un nou partener – Finlanda.

Filmul ales, nu întâmplător, este intitulat Shelter (Podslon) – Bulgaria, în regia lui Dragomir  Sholev  și a fost prezentat pentru prima data la Festivalul de film de la San Sebastian. Acesta aduce în prim-plan o tematică actuală: aceea a alienării în societatea  zilelor noastre, cu părinți mereu ocupați care nu mai au timp să fie aproape de copiii lor.

Prea ocupați cu problemele zilnice părinții lui Rado, în vârstă de 12 ani,

n-au prea avut timp să-l observe crescând. Iar acum nu înțeleg de ce, după ce a dispărut două zile de acasă, nu-și cere scuze, ba chiar, dimpotrivă, pare gata să plece din nou în compania oricui se nimerește.

Programul va continua și în anul școlar 2018 – 2019 cu alte proiecții de filme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here