La Turnu Măgurele, în ziua de 21 martie 2019, la inițiativa câtorva intelectuali teleormăneni (prof. univ. dr. Gheorghe Sarău, prof. pr. Silimon Adrian, prof. Răzvan Vasile Delcea, avocat Valeriu Ion Găgiulescu), s-a continuat așezarea de plăci comemorative la locurile unde au trăit scriitorii și artiștii turneni teleormăneni.
De anul trecut – când s-a așezat prima prima placă de acest fel la locul unde a trăit scriitoarea Hortensia Papad Bengescu (strada Decebal) – cercul de susținători s-a extins.
La acțiunile din ziua de joi, 21 martie 2019, au participat intelectuali, artiști, oameni de cultură, elevi precum: prof. univ. dr. Gheorghe Sarău (originar din Segarcea Vale, cadru didactic la Facultatea de Limbi și LIteraturi Străine – Universitatea din București), directorul Liceului Teoretic Unirea – prof. Răzvan Vasile Delcea, prof. dir. Silimon Emanuel Adrian – de la Șc. nr. 4 Tr. Măgurele și preot la Catedrala Ortodoxă din localitate, primarul Manolea Florea și câțiva consilieri din Primăria Segarcea Vale, directoarea Școlii Generale Segarcea Vale, prof. Iuliana Ristea, poetul și prof. Ștefan Stănculescu, pictorul Dumitru Negru ambii din Turnu Măgurele, inimosul cercetător independent – Gigi Țeican, elevi din cele două școli generale ș.a.
Prima placă comemorativă așezată și sfințită de preoții de la Catedrala Sf. Haralambie din Turnu Măgurele, acum, în ziua de joi, 21 martie 2019, a fost cea așezată în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, la locul unde s-a aflat casa familiei Ion și Maria Haricli – părinții celebrei soprane a lumii, Hariclia Haricli, adică Hariclea Darclee și a fost dezvelită de prof. Gheorghe Sarău și de prof. preot Silimon Emanuel Adrian.
Cum se știe, Hariclea Darcle s-a născut din întâmplare la Brăila, la 1 iunie 1860, dar ea a locuit la Turnu Măgurele, până la plecarea cu vaporul pe Dunăre, la vârsta de 11 ani, la pension, la Viena, revenind însă până spre vârsta de 18 ani, de mai multe ori, până când familia se mută la Zimnicea, unde tatăl Haricliei avea să administreze moșia Ipsilantilor.
Din documentarul alcătuit de Gheorghe Sarău și distribuit participanților, aflăm că marea artistă avea să se mute din această lume, în 12 ianuarie 1939, ultimul domiciliu al său fiind atunci, răstimp de doi ani și câteva luni, la sugestia lui George Enescu, la Hotel Bratu (Hotel Grivița), în zona Gării de Nord, de asemenea, că policandrul din mijlocul Catedralei Sf. Haralambie din Turnu Măgurele a fost dăruit de familia Haricleei Darcle.
Cea de-a doua placă comemorativă a fost pusă pe strada 1 Mai, la locul casei unde – de la vâsta de 7 ani a locuit poetul boem Dimitrie Stelaru, venit cu mama sa Pasca de la Segarcea Vale, până la plecarea lui în lume, la vârsta de 18 ani, cu mai multe reveniri aici, acasă (cum se poate vedea pe înscrisul de pe placă).
Și aici a fost o atmosferă emoționantă, placa fiind dezvelită de profesorii Răzvan Vasile Delcea și de Gheorghe Sarău, care i-a oferit acestuia – pentru biblioteca Liceului Teoretic Turnu Măgurele – trei volume pe care Gheorghe Sarău le-a dedicat vieții și creației stelariene (o bibliografie, o carte de interviuri și un volum privind corespondența poetului Dimitrie Stelaru).