Peste 40 de situații de urgență! Acesta este bilanțul intervențiilor ISU Teleorman în ultimele două zile

0

Pompierii militari teleormăneni au fost solicitați în ultimele două zile să intervină la 43 de situații de urgență, dintre care 35 misiuni SMURD, un incendiu de locuință, un incendiu la un autoturism, patru accidente rutiere, o intervenție de salvare a unei persoane de la înălțime și o misiune de asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor.

 

Motorul unui autoturism a luat foc

            Evenimentul a avut loc ieri, 16.01.2020, la ora 15.19, în parcarea unui operator economic din orașul Videle, pe str. Petrolului, pompierii militari intervenind pentru stingerea flăcărilor cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, la nivelul compartimentului motor, fiind salvate bunuri materiale estimate la peste 12000 de lei. Valoarea pagubelor, reprezentând aproximativ 80% din motorul autoturismului, a fost estimată la suma de 4000 de lei.

Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit faptul că evenimentul a fost generat de un scurticrcuit produs la instalația electrică a mașinii.

Accidente rutiere cu victime

În ultimele două zile, echipajele de intervenție din cadrul unității noastre au acționat, împreună cu celelalte autorități responsabile, pentru salvarea mai multor cetățeni, victime a patru accidente rutiere.

Pe raza localității Cosmești, DJ 601B, pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle și personalul medical SAJ Teleorman au intervenit pentru salvarea a două persoane rănite în urma unui accident rutier, unde un autoturism a intrat într-un stâlp de electricitate. La sosirea salvatorilor, cele două peresoane erau conștiente și cooperante, neîncarcerate, însă cu multiple traumatisme. Acestea au fost preluate de echipajele SAJ și SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat, apoi au fost transportate la Spitalul Orășenesc Videle.

În municipiul Alexandria, salvatorii au intervenit cu o autospecială de descarcerare la un accident rutier produs pe strada Dunării, în zona Pieței, cu două autoturisme implicate și două victime. Deoarece la fața locului nu erau persoane încarcerate, pompierii militari au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor, iar personalul medical al SAJ a preluat cele două victime, transportându-le la Spitalul Județean din Alexandria.

Între localitățile Satul Vechi și Văcărești, pe DJ 512A, în urma unui accident rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime, acestea fiind preluate de către un echipajele SMURD și SAJ pentru a fi transportate la spital. Pompierii au continuat misiunea cu o autospecială complexă de lucru cu apă și spumă cu modul de descarcerare pentru sablarea carosabilului în vederea îndepărtării resturilor de pe carosabil.

La accidentul rutier de pe DN 52, la cca. 10 km de Alexandria, trei autoturisme s-au lovit, rezultând două victime. Pentru gestionarea acestui eveniment au intervenit două echipaje medicale din cadrul SMURD și SAJ și un echipaj de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Alexandria. Cele două victime, conștiente și cooperante, neîncarcerare, care acuzau diferite traumatisme, a fost transportate la spital. Pompierii au continuat misiunea pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, precum și pentru sablarea carosabilului.

Toate aceste evenimente au rămas în atenția poliției pentru cercetări.

Coșul de fum continuă să facă pagube

   În după-amiaza zilei de ieri, coșul de fum defect ori deteriorat al unei locuințe din localitatea Lisa, a permis scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din pod, provocând un incendiu.

Alertați de acest eveniment pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la fața locului s-au deplasat imediat pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenția Piatra, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă. Focul, ce se manifesta la acoperișul locuinței, a fost localizat rapid în limitele găsite, militarii reușind să-l stingă în mai puțin de o oră. Valoarea pagubelor, reprezentând cca. 30 mp din astereala acoperișului, învelită cu tablă, a fost estimată la suma de 15000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 35000 de lei.

Din fericire, la acest eveniment nu s-au înregistrat victime.

Coșul de fum continuă să facă pagube
Coșul de fum continuă să facă pagube
Pompierii vă recomandă…

Pentru prevenirea incendiilor ce pot izbucni în gospodăriile cetățenești, în special la locuințe, având drept cauze probabile mijloacele de încălzire cu defecțiuni, improvizații ori pentru că sunt lăsate nesupravegheate, recomandăm cetățenilor să respecte următoarele măsuri preventive:

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– depozitați jarul și cenușa numai în gropi special amenajate;

– amplasați lemnele și hainele la o distanță de minim 1 m față de sobele metalice, respectiv 50 cm față de cele din teracotă;

– supravegheați permanent focul;

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

– izolați coșurile de fum față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm; în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine.

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;

– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;

– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

– respectați regulile și măsurile de prevenire a incendiilor privind folosirea aparatelor de utilizat gazele naturale și a mijloacelor de încălzire de tip centrală;

– nu folosiți instalații de gaz improvizate;

– nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;

– dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.

Foarte important!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here