Parcul Orășenesc din Videle a găzduit proiectul “Povești despre Cultură, Istorie și Natură”

0

În ultimele două weekend-uri din luna octombrie, videlenii au avut parte de o serie de cinci evenimente cu tematici diferite, organizate în Parcul Orășenesc, în cadrul proiectului “Povești despre Cultură, Istorie și Natură”, derulat de Primăria Videle în parteneriat cu autoritățile din Lyaskovets (Bulgaria).

Astfel, ziua de vineri, 21 octombrie, a fost dedicată copiilor. Cei mici s-au bucurat pe tot parcursul zilei de ateliere creative și jocuri care au cuprins activități precum, sculptură în dovleci, concurs de desen cu creta pe asfalt, activități competitive coordonate de animatori și cursa cu saci. Mai mult, în urma extragerilor, au fost premiați 81 de copii, cel mai norocos câștigând o trotinetă.

De asemenea, sâmbătă, 22 octombrie, atât videlenii, cât și musafiri din alte localități, dar și cetățeni bulgari, s-au bucurat de mâncare tradițională românească a producătorilor locali și nu numai. Tot sâmbătă, în cadrul Festivalului „Grătarul din Balcani”, invitatul special, câștigătorul Masterchef Ciprian Ogarca a organizat concursuri culinare distractive unde cei mai îndemânatici au câștigat diferite premii.
Ziua de duminică a fost dedicată cântecului, astfel că pe scenă au urcat Dinu Maxer, Ansamblul Folcloric „Posada” și Ansamblul Folcloric Profesionist „Ciobănașul”. De asemenea, pentru a bucura publicul cu o experiență interculturală, pe scena a urcat și Ansamblul „Ludo MIado” din Bulgaria.

În cel de-al doilea weekend dedicat proiectului, activitățile s-au concentrat pe cultură. Astfel, sâmbătă, 29 octombrie, cei mici s-au bucurat de o scenetă de teatru de păpuși în aer liber, iar iar cei mari au putut urmări difuzarea filmului „Moromeții 2”, realizat după celebrul roman al scriitorului Marin Preda.
Ultima zi, dumnică, 30 octombrie, dansurile și muzica tradițională românească și bulgărească au umplut Parcul Orășenesc Videle, fiind invitați să participe, printre alții, Dinu Maxer, Grupul vocal de copii Kitcheta, Grupul vocal feminin Kalina, Ansamblul Cununița de la Babaița și formația Rivalii.

Proiectul se înscrie în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Interreg V-A Romania – Bulgaria și are drept obiectiv încurajarea conservării resurselor naturale și a tradițiilor culturale prin dezvoltarea unui produs turistic integrat, drept modele de utilizare sustenabilă a moștenirii.

Astfel, proiectul a demarat cu partea de infrastructură – Parcul Orășenesc a fost modernizat și dotat cu o serie de echipamente de ultimă generație, printre care o scenă modulară mobilă, o instalație de sonorizare, un ecran uriaș, o biblioteca în aer liber, echipamente de fitness în aer liber, căsuțe – tonete cu aspect de poveste, bănci noi, astfel încât să poată găzdui diferite evenimente.

Pe de altă parte, unul dintre obiectivele specifice ale proiectului este dezvoltarea sectorului turistic.
“Suntem conștienți că nu ne va fi ușor. Unul dintre obiectivele specifice este o provocare – aducerea de turiști într-un oraș aparent total neinteresant pentru domeniul turistic. Ambiția noastră este să demonstrăm că, având mesaje adecvate, organizând evenimente unice și deosebit de interesante, putem trezi interesul oamenilor și pentru aceasta zonă”, spune primarul orașului Videle Nicolae Bădănoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here