Noi focare de PESTA PORCINĂ în Măgura, Orbeasca, Peretu, Uda Clocociov şi Drăgăneşti de Vede

0

Pesta Porcină Africană continuă să facă ravagii în judeţul Teleorman. Numai în ultimele zile, în câteva gospodării ale populaţiei din comunele Măgura, Orbeasca, Peretu, Uda Clocociov şi Drăgăneşti de Vede (sat Văcăreşti) mai mulţi porci au fost găsiţi morţi.

 

Autorităţile sanitar veterinare au prelevat probe de la cadavrele animalelor şi au fost trimise la Laboratorul din Giurgiu şi la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti. Din păcate, în urma analizelor de laborator, s-a confirmat existenţa virusului Pestei Porcine, în toate cazurile.

Cu toate acestea, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman spun că populaţia nu trebuie să intre în panică. Sunt cazuri izolate şi nu se va lua decizia sacrificării tuturor porcilor din comunele respective, cu excepţia celor din gospodăriile în care a fost confirmat virusul Pestei Porcine Africane, urmând ca proprietarii să primească despăgubiri financiare.

Concomitent, medicii veterinari concesionari şi echipe din cadrul DSVSA Teleorman au adoptat măsurile impuse în manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină clasică. Potrivit ANSVSA, la nivelul judeţului Teleorman mai sunt active 194 de focare în gospodăriile populaţiei şi 537 de cazuri, la mistreţi. În document se mai arată că au fost plătite despăgubiri pentru cele 1.526 de exploataţii din judeţ afectate, în valoare totală de 5.108.960 de lei.

Mai trebuie precizat faptul că în urma rezultatelor de laborator s-a stabilit că o intoxicaţie cu sare ar fi fost cauza ce a dus la moartea a peste 100 de suine, de la Ferma din Salcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here