Nereguli constatate de Curtea de Conturi la Primaria Olteni. Prejudiciu de 5 miliarde de lei vechi

0

Controlul efectuat la primăria Olteni, de către inspectorii Curţii de Conturi Teleorman, în luna octombrie, a scos la iveală o serie de nereguli şi ilegalităţi.

 

Prejudiciu de peste 5 miliarde de lei vechi şi abateri financiare de aproximativ 12 miliarde de lei vechi, toate realizate cu acordul primăriţei Violeta Ionescu, care, încă de la preluarea mandatului, s-a crezut Dumnezeul localităţii.

Pentru unele abateri, conducerea unităţii administrativ teritoriale a luat măsuri “pe loc”, însă cea mai mare parte a pagubei trebuie recuperată de la persoanele sau societăţile ce au încasat sumele în mod nejustificat.

Unităţi de învăţământ vechi, cu mobilier de pe vremea lui Ceauşescu, străzi ce devind impracticabile la prima picătură de ploaie şi oameni ce trăiesc de o pe o zi pe alta. Cam aşa arată comuna Olteni, localitate ce pare blestemată să trăiască în sărăcie, fără nicio şansă de dezvoltare, din cauza managementului defectuos.

În schimb, administraţia publică locală aruncă cu miliardele de lei vechi pe sisteme de supraveghere video sau pentru plata unor servicii de pază efectuate de o societatea ce nu avea atribuţii în acest sens.

Primăria şi-a permis “să semneze” un contract de peste 2 miliarde de lei vechi cu o firmă de pază neautorizată, cu angajaţii luaţi de pe stradă şi făcuţi guarzi.

“Urmare a plăților nelegale efectuate şi fără să aibă vreun angajament legal încheiat-contract, reprezentând contravaloarea serviciilor de pază achiziționate şi pentru care societatea comercială nu este autorizată şi fără să aibă ca obiect principal de activitate prestarea unor astfel de servicii, conducerea entității auditate va dispune măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciului și va recupera integral prejudiciul stabilit”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

În urma controlului s-a stabilit că în lunile februarie, martie, mai, iulie și august ale anului 2019, cu toate că nu s-au desfășurat ședințe ale consiliului local, din bugetul local au fost achitate indemnizaţiile consilierilor locali, fără bază legală, prejudiciul fiind evaluat la peste o jumătate de miliard de lei vechi.

Printre abaterile financiare descoperite de inspectori se mai găsesc neîregistrarea în contabilitate a iluminatului public, în valoare de 534.830 lei, a “Sistemului integrat de supraveghere video”, de 326.011 lei sau decontarea fără bază legală a unor achiziții, constând în materiale de construcții și lemne de foc.

Totodată, inspectorii mai spun că în comuna Olteni au fost amenajate trei locuri de joacă, fără aprobarea Consiliului local, fără autorizații de construire și fără respectarea reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcțiilor, prejudiciu ce ajunge la 250 de milioane de lei vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here