Ministerul Sănătății anunță că începe distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populație – Medicii de familie protestează față de decizie

0

Nouă patronate ale medicilor de familie din țară au au făcut un apel către Ministerul Sănătății să reevalueze decizia prin care pastilele de iodură de potasiu ar urma să fie distribuite prin medicii de familie, invocând faptul că această atribuție riscă să le blocheze activitatea medicală obișnuită. Mai exact, patronatele medicilor de familie din județele Timiș, Bistrița-Năsăud, Iași, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu solicită Ministerului Sănătății să se ia act de poziția medicilor specialiști de medicină de familie cu privire la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu prin cabinetele acestora, fără să-i consulte în prealabil.

“Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate. Recent Ministrul Sănătății a anunțat că medicii de familie vor fi implicați în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu. La fel ca și decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară”, au transmis patronatele medicilor de familie din județele menționare.

Ministrul Sănătăţii a anunțat că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă, de împărțirea acestora urmând să se ocupe medicii de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here