Managerul Spitalului Județean, dr. Alexandru Dobre, în conferință de presă – Deficitul de personal și starea echipamentelor medicale, printre subiectele discutate

0
Dr. Alexandru Dobre, managerul Spitalului Județean de Urgență Alexandria, și dr. Cristina Marcovici, directorul medical al unității sanitare, au vorbit, vineri, într-o conferință de presă despre deficitul de personal, din Unitatea de Primiri Urgențe, cu care se confruntă cel mai mare spital din județ, precum și despre demersurile, deloc puține la număr, făcute pentru remedierea situației. La conferința de presă care a avut loc la sediul Spitalului de Urgență Alexandria a luat parte și dr. Cătălin Dumitrașcu, cel care a lansat, de altfel, acuzații în spațiul public referitor la faptul că medicii care activează în Unitatea de Primiri Urgențe sunt puțini și fac cu greu față volumului mare de muncă, iar autoritățile nu fac nimic pentru a schimba acest lucru.
Tot în conferința de presă, dr. Alexandru Dobre a vorbit și despre acuzațiile lansate recent în spațiul public, conform cărora cele două echipamente aduse recent în unitatea medicală zac nefolosite, în timp ce investigațiile pacienților sunt făcute la privat.

Despre la situația de la Unitatea de Primiri Urgențe, dr. Alexandru Dobre a precizat că a existat un deficit de personal încă dinainte ca acesta să preia conducerea unității medicale și că, în perioada mandatului său, demersurile de remediere a situației au fost numeroase, însă rezultatul s-a lăsat așteptat, pentru că pe de o parte medicina de urgență nu mai este o specializare așa căutată, iar pe de altă parte nu sunt medici doritori să lucreze la Spitalul Județean de Urgență Alexandria.

,,Precizez de la început faptul că deficitul de personal din cadrul Unității de Primiri Urgențe exista dinainte să preiau eu mandatul de manager”, spune dr. Alexandru Dobre, potrivit căruia structura de personal de la UPU prevede 14 posturi, din care cinci sunt ocupate (patru medici în specialitatea medicină de urgență și un medic  medicină de familie cu competență de urgență, care este în prezent este concediu de creștere copil, dar care se va întoarce în luna septembrie), în timp ce alte nouă sunt vacante. În prezent situația este mai dificilă și prin prisma faptului că trei dintre medicii care faceau parte din colectivul echipei de la UPU la începutul anului 2020 au încetat colaborarea cu SJUA”, a mai precizat managerul Spitalului Județean de Urgență.

Potrivit acestuia, posturile vacante au fost scoase la concurs periodic, la un interval de aproximativ două luni, dar nu s-a prezentat nimeni, cu toate că au fost făcute eforturi și din punct de vedere financiar din partea spitalului pentru a putea atrage medici, prin acordarea sporurilor la nivel maxim (între 55%  – 85%) încă din anul 2017, odată cu intarea în vigoare a noii legi a salarizării.

,,De asemenea, cu ajutorul autorităților locale, respectiv, Consiliul Județean si Primaria Alexandria, au fost puse la dispoziție locuințe de serviciu dacă au existat solicitări în acest sens. Mai mult, președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea a avut o întâlnire cu medicii din UPU în urma căreia acesta a solicitat ajutorul secretarului de stat Raed Arafat expunându-i situația. De asemenea, lunar au fost făcute adrese către DSP Teleorman- reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu. Au fost detașați pentru perioade scurte de timp medici din alte județe cu care am reușit să facem față situației grele din plina perioadă de pandemie de coronavirus. Din informațiile mele, Spitalul Județean de Urgență Alexandria nu este singurul spital din țară într-o astfel de situație, ba dimpotrivă, la spitale similare situația este una și mai gravă”, susține managerul SJU Alexandria.

Echipamentele medicale sunt funcționale, medicii radiologi sunt puțini/ Contractul cu firma privată este necesar pentru asigurarea permanenței

Pe de altă parte, în ceea ce privește un alt subiect intens dezbătut în spațiul public, în ultima perioadă, respectiv faptul că cele două echipamente recent aduse la Spitalul Județean, respectiv aparatele CT și RMN, zac nefolosite în timp ce un operator privat încasează sume mari de bani pentru investigațiile făcute pacienților unității medicale, dr. Alexandru Dobre a explicat că acestea sunt funcționale în prezent, fiind efectuate investigații doar pentru pacienții internați în spital, iar acest lucru se datorează numărului mic de medici radiologi care pot interpreta investigațiile.

De asemenea, a mai punctat dr. Alexandru Dobre, structura Laboratorului de Radiologie prevede șapte medici iar în prezent sunt ocupate doar două posturi, iar cei doi medici trebuie să asigure activitatea laboratorului de radiologie – atât efectuarea investigațiilor radiologice, cât și a celor ecografice.

,,În ceea ce privește cele de două echipamente CT/RMN, acestea au fost puse în funcțiune în anul 2019 de către actuala conducere managerială a spitalului. Aparatele CT si RMN au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, iar Spitalul Județean de Urgență Alexandria a asigurat amenajarea spațiului cu mari eforturi, deoarece constructorul nu a respectat termenele prevăzute în contract și astfel a fost ingreunat procesul de recepționare a aparatelor. Precizez că daca spațiul nu era amenajat într-un anumit termen, aparatele puteau fi repartizate către alte spitale. În prezent cele două echipamente sunt funcționale. În luna aprilie 2021 s-a constatat o defecțiune la echipamentul CT( TUB Rx), care între timp a fost remediată. Cu cele două echipamente se efectuează investigații doar pentru pacienții internați în spital, acest lucru datorând-se numărului mic de medici radiologi care pot furniza interpretările investigațiilor”, a spus managerul SJU Alexandria, în conferința de presă.

Potrivit dr. Alexandru Dobre, Spitalul Județean de Urgență Alexandria trebuie să aibă încheiat un contract cu operatorul privat întrucât, fiind spital de urgență, este obligat să asigure continuitatea efectuării de  investigații CT  24h/24, cu atât mai mult cu cât spitalul trebuie să asigure rezolvarea urgențelor medico-chirugicale, dar și derularea programului de tromboliză (AVC).

De asemenea, a mai subliniat acesta, contractul cu firma privată a fost încheiat în urma unei licitații și încheierea unui acord cadru, spitalul nefiind obligat să efectueze investigațiile în cazul în care pacienții ar putea beneficia de efectuarea lor în cadrul spitalului.

Potrivit managerului unității medicale, în prezent Spitalul Județean de Urgență Alexandria este în imposibilitatea de a asigura permanența, din cauza deficitului de medici cu care se confruntă.

,,În eventualitatea ocupării posturilor vacante de medici, Spitalul Județean de Urgență Alexandria va putea sigura permanența 24h/24 a serviciului de radiologie fără a mai fi nevoie de serviciile operatorului privat”, a mai punctat dr. Alexandru Dobre.

Și pentru acoperirea deficitului de medici radiologi conducerea unității medicale a făcut numeroase demersuri, astfel că periodic au fost scoase la concurs posturile vacante, la un interval de aproximativ  două luni, dar nu s-a prezentat nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here