LUNA PĂDURII / Peste 300.000 de puieţi plantaţi de silvicultorii din Teleorman în campania de primăvară

0

Silvicultorii din judeţul Teleorman au dat startul împăduririlor din campania de primăvară, peste 300.000 de puieţi urmând a fi plantaţi conform programului prezentat cu prilejul lansării tradiţionalului eveniment „Luna pădurii”. În cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei Silvice, inginerul Marin Dumitru, a declarat că în acest an sunt prevăzute lucrări de regenerare a pădurilor pe suprafaţa totală de 149 de hectare, două treimi fiind acoperită prin regenerări naturale. Potrivit sursei citate, la fundamentarea programului s-a ţinut cont de regenerarea în zone unde s-a recoltat masa lemnoasă, dar şi necesitatea împăduririi unor terenuri fără vegetaţie forestieră. În acelaşi timp cu lucrările de instalare a noilor  regenerări, în cursul acestui an va continua consolidarea plantaţiilor existente, prin completări şi refaceri pe 72 de hectare, suprafeţe afectate în principal de seceta excesivă din vara lui 2016.

Efortul financiar pentru lucrările de regenerare a pădurilor teleormănene depăşeşte 2.300.000 de lei, cea  mai mare  parte fiind furnizată din  surse proprii ale RNP-Romsilva, o diferenţă mult mai mică asigurându-se din fonduri de ameliorare. De la inginerul Iulian Dumitru, care coordonează compartimentul regenerări din DS Teleorman, am aflat că puieţii forestieri necesari împăduririlor provin în principal din producţia proprie. Direcţia Silvică are şase pepiniere cu 47 de hectare, anual obţinându-se aici între 1,5  şi două milioane de puieţi din specii cum ar fi stejarul, plopul, salcia, salcâmul, frasinul, paltinul ş.a. Numai în această primăvară silvicultorii din judeţul din sudul ţării au un disponibil de aproape 540.000 de puieţi. O parte dintre aceştia va merge şi în zone silvice din Dolj, Olt şi Ilfov, însă este de aşteptat ca îndeosebi administraţiile publice din Teleorman să profite de asemenea ofertă pentru a fi puse în valoare terenuri inapte pentru agricultură. În plus, pot fi achiziţionaţi contracost  prin ocoalele silvice Alexandria, Turnu Măgurele, Roşiorii de Vede şi Slăveşti puieţi ornamentali din specii diverse, între care tuia, ienupăr, chiparos de California, stejar roşu etc.

În prezent, DS Teleorman administrează suprafaţa de 26.503 hectare de fond forestier din totalul celor 30.000 de hectare existente pe raza direcţiei judeţene. Pe baza legislaţiei în vigoare, au fost retrocedate proprietarilor în drept, după anul 1989, peste 8.900 de hectare. De mulţi ani judeţul din zona de sud a ţării se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte suprafaţa ocupată de păduri, care reprezintă mai puţin de 5%. Din anul 2006 nu au mai fost achiziţionate terenuri agricole prin vânzare-cumpărare de la persoane fizice. La vremea respectivă, aproape 300 de hectare au fost constituite în perimetre de ameliorare şi împădurite integral în zonele Săceni, Sfinţeşti şi Plosca.

Fireşte, ca în fiecare an, în „Luna plantării arborilor” silvicultorii au rolul principal, însă programul acţiunilor specifice include şi colaborarea cu unele primării şi unităţi de învăţământ. Desigur, sunt aşteptate şi alte iniţiative locale privind protejarea mediului înconjurător prin lucrări de împădurire.

ŞTEFAN STAN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here