ISU Teleorman: „Nicio primărie din judeţ nu a inființat, pe baza legislatie în vigoare, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență”

0
Până la data de 31 decembrie 2019, unitățile administrativ teritoriale ar fi trebuit să depună documentația și să obțină avizul de înființare a serviciului voluntar pentru situații de urgență.

„În prezent, la mai bine de o lună de la expirarea termenului prevăzut de lege, niciuna dintre unitățile administrativ-teritoriale din județ nu a înființat serviciul voluntar pentru situații de urgență, așa cum este prevăzut în Ordinul M.A.I. nr. 75 din 27 iunie 2019”, a precizat, miercuri, într-o conferință de presă, col. Marius Stancu, inspector șef al ISU Teleorman.

Așa cum a declarat colonel Marius Stancu, nu sunt respectate criteriile privind încadrarea cu personal a SVSU din cauza faptului că aceste posturi nu sunt cuprinse în organigrama primăriilor. Cu alte cuvinte, sunt situaţii în care există şefi de servicii voluntare pentru situații de urgență fără pregătire sau care ocupă această funcţie prin cumul de funcții. În aceeași situație se află și conducătorii de autospeciale care nu sunt angajaţi, din motive financiare, din pricina imposibilității includerii acestor funcţii în organigrama/statul de organizare al autorităţilor publice locale.

Potrivit ISU Teleorman, până la sfârșitul anului trecut, la nivelul celor 97 de localităţi din judeţul Teleorman erau constituite şi funcţionau în subordinea consiliilor locale 93 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, iar în 4 localităţi (Roşiorii de Vede, Videle, Piatra și Drăgăneşti Vlaşca) nu au fost înființate deoarece acolo funcționează servicii profesioniste.

În cursul anului 2019, membrii celor 12 servicii voluntare pentru situații de urgență care au în dotare autospeciale de stingere cu apă și spumă funcționale au intervenit împreună cu pompierii profesioniști la un număr de 47 de incendii, iar alte 6 incendii au fost stinse doar de către acestea.

Reprezentanții ISU Teleorman subliniază că autoritățile locale trebuie să aibă în vedere că activitatea pompierilor salvatori se derulează în sprijinul comunităților, iar obiectivele prioritare ale instituţiei sunt orientate spre eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. Totodată, aceștia iși manifestă întreaga disponibilitate în asigurarea consultanței tehnice de specialitate în vederea intrării în legalitate a serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here