Deputatul PSD de Teleorman Florin Piper Savu a adus în atenția aleșilor din camera inferioară a Parlamentului un subiect intens dezbătut în spațiul public la fiecare adoptare a bugetului de stat – subfinanțarea educației. Bugetul alocat sistemului de învățământ este, și în acest an, unul redus, “cel mai mic buget din ultimii 30 de ani, ca pondere în PIB”, spune deputatul PSD, care ține să sublinieze faptul că, prin suma atât de mică alocată educației, „actualul guvern apreciază că viitorul României merită o investiție infimă”.
“Bugetul pregătit pentru educație în acest an se remarcă prin a fi cel mai mic buget din ultimii 30 de ani, ca pondere în PIB și, dacă a investi în educaţie înseamnă a investi în viitor, înțelegem că actualul guvern apreciază că viitorul României merită o investiție infimă. Investiția în educație trebuie să înceapă prin investiția în resursele umane, întrucât dascălul are responsabilitatea și rolul hotãrâtor în transformarea profundã a personalitãţii, în dezvoltarea substanţei intelectuale, fizice şi socio-morale a individului”, arată Florin Piper Savu în declarația sa politică.
De asemenea, deputatul PSD trece în revistă măsurile adoptate de social-democrați pentru ca salariile dascălilor să fie unele decente, dar și amânările Guvernului PNL în ceea ce privește majorările salariale ale cadrelor didactice. Astfel, spune Florin Piper Savu, “Guvernul PSD și-a respectat promisiunea față de dascăli și a acordat majorările salariale conform eșalonării stabilite. Deși în noiembrie 2019 Florin Câțu, pe atunci ministrul de finanțe, spunea că are incluși în bugetul anului 2020 banii pentru creșterile salariale pentru profesori, Guvernul liberal a amânăt creșterea salariilor mai întâi pentru 1 septembrie 2021, pentru ca acum să aflăm că în anul 2021 vor fi înghețate toate salariile bugetarilor, deci și ale profesorilor” .
Totodată, deputatul PSD vorbește și despre faptul că, de la debutul pandemiei, dascălii au fost lăsați de izbeliște și nu au fost ajutați în niciun fel pentru a-și putea continua activitatea în condițiile în care școlile s-au închis, iar cursurile au trecut în on-line.
„Ce au primit angajaţii din sistemul educaţional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-şi continua activitatea, să învețe singuri după tutoriale de pe net cum să intre în contact cu elevii, iar pentru toate acestea profesorii trebuie apreciați și nu umiliți. Ei și-au continuat activitatea, deși nu au beneficiat de majorarea salarială din septembrie 2020 și nu beneficiază actualmente de sporuri pentru condiții de muncă, similare altor domenii”, spune deputatul PSD în declarația sa politică.
Social-democratul subliniază faptul că, într-o Românie educată, nivelul salariilor trebuie să reflecte importanța muncii prestate pentru beneficiarii acesteia.
“De Educație depinde viitorul și dezvoltarea economică a unei țări. Totuși, România are cel mai mic indice de salarizare din UE a profesioniștilor educației, și printre cele mai mici din Europa, peste Serbia și Albania dar sub Macedonia sau Bulgaria. O Românie educată respectă și apreciază pe cei care contribuie la viitorul ei prin munca făcută cu devotament și cu onoare, indiferent de condiții!”, mai spune Florin Piper Savu.