Finanțare, din fonduri europene, pentru construcția unei creșe noi la Alexadria

0

Ministerul Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va construi 124 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul, care vor asigura 7.450 de locuri suplimentare în creșele de stat pentru cei mici. Dintre acestea, au fost semnate contractele de finanțare pentru primele 64, au anunțat, miercuri, reprezentanții Ministerului Dezvoltării.
Potrivit datelor făcute publice, una dintre creșele pentru care a fost deja asigurată finanțarea se va construi la Alexandria, iar valoarea obiectivului de investiții se ridică la suma de 11.886.810,72 lei.

“După cum este cunoscut, în 1 septembrie, ministrul dezvoltării, în prezența premierului Nicolae-Ionel Ciucă, a semnat primele 9 contracte de finanțare pentru construcția unor creșe cu finanțare europeană, alte 55 de contracte fiind semnate ulterior. Astfel, 64 dintre cele 124 de creșe au primit deja finanțare, iar celelalte 60 urmează să fie anunțate în curând”, transmite sursa citată.

În 2021, Ministerul Dezvoltării a demarat un program guvernamental, cu finanțare de la stat, de construire de creșe noi, pentru care a asigurat și o legislație și reglementări moderne, înlocuind normativele în vigoare la vremea respectivă. Totodată, ministerul a asigurat și un proiect-tip pentru construcția creșelor eficiente din punct de vedere energetic și prietenoase cu mediul, care vine în sprijinul autorităților locale și va facilita construcția creșelor.

Acum, Ministerul Dezvoltării asigură finanțarea, din fonduri europene, a acestor investiții în proporție de 100%, inclusiv costurile racordării creșelor la utilități, iar autoritățile locale nu vor fi nevoite să asigure contribuție proprie. Astfel, se vor elibera fondurile guvernamentale asigurate în acest scop, din care se vor putea construi alte creșe.

Noile creșe, construite după proiectul-tip al ministerului, vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Clădirile vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here