Expoziția „Societăţi de asigurare şi bănci româneşti în obiecte promoţionale”

0

La Muzeul Judeţean Teleorman a avut loc vineri, 13 mai 2022, începând cu ora 11.00, deschiderea expoziției „Societăţi de asigurare şi bănci româneşti în obiecte promoţionale”.

Expoziția aparține colecționarului din București Alexandru Ivan și prezintă o serie de obiecte încadrate la categoria produselor promoționale, realizate pentru diferite societăți de asigurare sau bancare din România interbelică.

Obiectele, cu precădere pușculițe variate ca formă, sunt realizate de diferiți producători, printre cei mai cunoscuți fiind Fichet. Unele dintre pușculițe, ale unor societăți bancare, conțin mesaje care îndeamnă la economisire.

Alături de pușculițe sunt expuse cărți poștale ilustrate, una dintre ele având și rol de poliță de asigurare, plicuri-mapă de însoțire a polițelor, plăcuțe de asigurat, calendare ș.a.

Expoziția este completată de o serie de polițe de asigurare, cea mai veche fiind din anul 1876, a unei societăți din Trieste, Italia, concesionată de Guvernul Principatelor Unite Române, activitatea acestei societăți fiind continuată în prezent de Assicurazioni Generali, cea mai mare companie de asigurări din Italia și a treia din lume.

Alte polițe, eșalonate cronologic pe perioada anilor 1911-1943, sunt ale unor societăți românești printre care: „Dacia Română”, „Naționala”, „Generala”, „Steaua României” etc.

Colecționarul Alexandru Ivan, care lucrează în domeniul asigurărilor, a mărturisit că a început să colecționeze astfel de obiecte în urmă cu 10 ani, când soția i-a dăruit o pușculiță cu o vechime de 100 de ani. „Dacă aș începe acum să strâng aceste obiecte, aș avea nevoie de 20 de ani. Acum piesele sunt din ce în ce mai rare, iar unele, cu trecerea timpului, se distrug”, a mai spus acesta.

Tot de la acesta am aflat că posedă peste 100 de polițe de asigurare, fiind cea mai mare colecție de acest gen din lume.

În plus, el posedă alte 11 colecții, printre acestea numărându-se numeroase monede, bancnote și decorații, cu care intenționează să se prezinte în fața vizitatorilor muzeului teleormănean cât mai curând.

Expoziția „Societăţi de asigurare şi bănci româneşti în obiecte promoţionale” va rămâne deschisă la Muzeul Județean Teleorman până la data de 7 august 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here