Europarlamentarii Dan Motreanu și Daniel Buda Solicită Fonduri Europene pentru Compensarea Pierderilor Cauzate de Secetă

0
Europarlamentarii Dan Motreanu și Daniel Buda au lansat un apel către liderii Uniunii Europene pentru a solicita deblocarea rezervei agricole de criză din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), în contextul secetei severe care a afectat România.

 

Într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, cei doi europarlamentari subliniază gravitatea situației și impactul devastator asupra agricultorilor români.

Dan Motreanu, europarlamentar PNL, a declarat: „România se confruntă cu o secetă  severă și prelungită, care a avut implicații agricole și socio-economice complexe. Aproape două milioane de hectare de culturi sunt afectate, iar producția agricolă a scăzut dramatic, fiind de zece ori mai mică decât în mod normal.”

Daniel Buda a adăugat: „Seceta intensă, combinată cu cele mai severe valuri de căldură din Uniunea Europeană, a pus agricultura românească în genunchi. Am solicitat alocarea de fonduri europene pentru a sprijini fermierii și comunitățile locale afectate de aceste condiții extreme.”

Dan Motreanu și Daniel Buda continuă prin acest demers eforturile deja cunoscute la nivelul Parlamentului European, eforturi care au ca obiectiv atragerea în agricultura românească a cât mai multe fonduri europene, pe toate capitolele – de la investiții în utilaje agricole moderne, la susținerea fermelor agricole și până la despăgubirea agricultorilor români care au suferit pierderi.

Recent, Daniel Buda a tras un semnal de alarmă în legătură cu faptul că România riscă să piardă 500 de milioane de euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală, aferenți perioadei 2014-2020, bani destinați mai multor domenii agricole, inclusiv infrastructurii de irigații.

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de avertisment în legătură cu potențiale dezangajări ale fondurilor PDR la sfârșitul perioadei de programare 2014-2022 în 2025, din cauza faptului că proiectele pe irigații sunt departe de a fi finalizate la timp.

Europarlamentarii români cer astfel sprijin european urgent pentru a compensa pierderile suferite de fermieri și pentru a susține sectoarele economice și comunitățile afectate de seceta extremă. Demersul lor subliniază necesitatea unei intervenții rapide și eficiente pentru a ajuta România să facă față crizei agricole curente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here