Senatul a adoptat, miercuri, 30 iunie, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege care prevede că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli sau în orice altă situație de vacantare, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare.
Propunerea legislativă, care modifică Legea educaţiei naţionale în sensul în care fusese aprobată în varianta inițială, este semnată de un grup de parlamentari USR PLUS, UDMR şi PSD și a înregistrat 75 voturi pentru, 37 împotrivă şi 10 abţineri.
Despre votul dat în Senat pe proiectul de lege meționat vorbește senatorul PSD Dănuț Cristescu, social-democratul susținând că principala urmare este faptul că se aduce decizia în școală și nu la puterea unui Inspector școlar general, de obicei numit politic.
“Ofsaid la PNL! În ședința Senatului de miercuri, 30 iunie 2021, la punctul 5 de pe Ordinea de zi a fost un proiect de Lege de modificare a Legii Educației Naționale, în sensul că directorii și directorii adjuncți interimari să nu mai fie numiți de Inspectoratul școlar județean (sau de sector în cazul sectoarelor capitalei) ci de Consiliile de Administrație ale unitaților de învățământ.
Menționez că inițial în Legea 1/2011 (Legea Educației Naționale) era prevăzut ca și organizarea concursurilor de directori să fie atributul Consiliilor de Administrație ale școlilor, prevedere schimbată apoi de două ori, mai întâi la nivelul Inspectoratelor Scolare Județene iar apoi la nivelul Ministerului Educației.
De această dată nu se modifică organizarea concursurilor pentru ocuparea funcției de directori, mai ales că ministerul a și început procedurile de organizare, ci noul proiect de lege prevede ca locurile de directori rămase vacante în urma concursurilor (sau în orice altă situație de vacantare), directorul interimar să fie numit de către Consiliul de Administrație al școlii, prin vot.
În acest mod, se aduce decizia în școală și nu la puterea unui Inspector școlar general, de obicei numit politic!
PSD împreună cu USR și UDMR au votat acest proiect de lege, AUR s-a abținut și PNL a votat împotrivă.
Dorința PNL era să rămână decizia la mâna liberalilor care ocupă acum funcțiile de inspectori școlari generali!”, transmite senatorul PSD Dănuț Cristescu.