Teleorman, un județ întreținut! Din 37 de teleormăneni unul este asistat social

0

 

Potrivit datelor Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, la sfârșitul lunii iulie erau înregistrați ca și asistat social, cu venit minim garantat, peste 10.300 de beneficiari. Făcând un calcul simplu ajungem la concluzia ca din 37 de teleormăneni, unul este asistat social. Populația județului este de aproximativ 380.000 de locuitori.

In categoria de asistat social nu intră bătrânii, persoanele cu handicap ori mamele aflate in concediu pentru creșterea copiilor, pe care societatea e obligată să-I ajute pentru că ei nu pot munci.

Potrivit legii pot beneficia de venit minim garantat familiile şi persoanele singure fără venituri sau cu venituri foarte mici, aflate în situaţii de criză sau în stare avansată de pauperitate şi care au domiciliul stabil.

 

Valoarea ajutoarelor sociale plătite în Teleorman în luna iulie a acestui an depășește 2,65 milioane lei.

 

În condițiile Legii nr. 416/2001, familiile și persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială.

Nivelul lunar al acestui venit se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR – al cărui cuantum este de 500 de lei), și are următoarele valori:
* 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură;
* 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane;
* 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane;
* 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane;
* 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane;
* câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între aceste niveluri în lei şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Practic, acest ajutor reprezintă o suplimentare a venitului net al solicitantului (persoana singură sau familia).

Problema o reprezintă însă faptul ca mulți dintre teleormăneni se mulțumesc cu ajutorul dat de stat si nu își cauta un loc de munca. E mai bine sa stai si sa primești bani decât sa te duci la munca sa câștigi un ban cinstit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here