Deputat Violeta Răduț: „Guvernul Orban a desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții, iar primarii au rămas cu proiectele începute”

0
Guvernul Orban a desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții
Guvernul Orban a desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții

Desființarea FDI a aruncat în aer proiecte de milioane de lei și zeci de primării din Teleorman au rămas cu proiectele în aer și datorii la stat.

 

Blocajul este generat de desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI), care a fost înființat la cererea lui  la începutul Liviu Dragnea mai 2019 și constituia un instrument rapid pentru demararea unor investiții locale. Schema de finanțare era perfectă pentru comunitățile unde primăria nu avea fonduri necesare să facă lucrări și atunci primea un avans de 15% de la stat pentru începerea proiectelor.

Primăriile au propus proiecte, au aplicat pentru banii din acest fond și le-au și fost alocate fonduri. Numai că acum sunt într-o situație imposibilă – proiectele au fost începute, dar noul Guvern a tăiat finanțare. Situația a fost semnalată de deputatul PSD Violeta Răduț, deputat de Teleorman, care arată într-o postare pe pagina personală de Facebook că proiectele sunt multe și răul făcut prin tăierea finanțărilor este foarte mare și face mult rău cetățenilor din acele localități:

”26 de primării din județul #Teleorman au depus proiecte, care au fost și aprobate pentru finanțare, prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Dracea, Crângeni, Rădoiești, Călmățuiu de Sus, Poroschia, Conțești, Blejești, Roșiorii de Vede, Țigănești, Beciu, Sârbeni, Ciolănești, Bragadiru, Stejaru, Gălăteni, Uda Clocociov, Siliștea Gumești, Botoroaga, Pietroșani, Plosca, Traian, Suhaia, Alexandria, Turnu Măgurele, Talpa, Zimnicea. În toate aceste localități, primarii au vrut să folosească oportunitatea de a accesa fonduri prin FDI și de a face investiții necesare în localitățile lor. Fie că e vorba de reabilitare drumuri și străzi de interes local, de reparații și modernizări ale unităților de învățământ sau de îmbunătățirea sistemului de iluminat public, toate sunt proiecte de care comunitățile locale au mare nevoie.

DAR, guvernul a decis desființarea FDI…

Blocajul generat de această decizie este unul major. Unii primari au apucat deja să contracteze lucrările, alții sunt în faza de licitație, alții au început să lucreze și, dintr-odată, s-au trezit că banii le-au fost tăiați și că nu mai pot continua investițiile.

Din nou, îi întreb pe guvernanți: ce au de făcut primarii care vor să facă treabă în localitățile pe care le gospodăresc și care nu vor să se vadă în situația de a fi și cu banii luați, și cu procese pe rol?”, arată Violeta Răduț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here