Deputat Paul STANCU: Domnilor guvernanți ce aveți de gând cu România?

0

DECLARAȚIE DE PRESĂ

Economia se zbate în agonie, agricultura este în colaps, în timp ce românii cu salarii tot mai mici cumpără produse aduse din străinătate, tot mai scumpe

Domnilor guvernanți, de un an de zile vă lăudați cu buna gestionare a pandemiei, deși fix acum un an aveați un singur scop – alegerile anticipate, iar ferventul agent electoral PNL-ist, Iohannis, ne liniștea că este doar ”o gripă”. O gripă, care domnilor guvernanți, a pus la pământ întreg mapamondul, o gripă pe care voi aici în România ați folosit-o pentru a dezvolta afaceri proprii bine ascunse în spatele situației de urgență existentă. Pe scurt, după un an de pandemie, vă puteți lăuda cu eșecul lamentabil al protejării populației, cu mai puține paturi la ATI, cu peste 900.000 de infectări și aproape 22.500 de oameni care au pierit. Nu ați testat, nu ați investit în sistemul de sănătate, nu ați oferit susținere populației, nu ați găsit mecanisme de protejare a generatorilor de venituri pentru economie și bunăstare pentru populație – firmele private.

Sunteți direct răspunzători de accentuata degradare a economiei, iar dumneavoastră, domnule ministru Năsui, ați reușit performanța de a compromite programele esențiale de sprijinire a antreprenorilor – măsura 3, HoReCa și Start-up Nation, ați blocat investițiile, dar lucrați intens pentru a pregăti vânzarea pe nimic a activelor naționale valoroase. Ce aveți să le spuneți celor 27.000 de aplicanți care au cheltuit bani degeaba, iar acum au aflat că totul se reia de la zero?

Tot dumneavoastră domnule ministru ați mai stabilit un record, unul dureros pentru antreprenorii care chiar au crezut că guvernul dumneavoastră, intitulat de dreapta, va veni cu măsuri concrete de sprijin pentru IMM-uri și investitori. Ați reușit ca în 14 zile să semnați doar 2 contracte pe Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru destinat IMM-urilor. Ce aveți să le spuneți domnule ministru celor 13.500 de mici afaceriști care așteaptă? Lor când o să vă faceți timp să le semnați contractele? Se va întâmpla în secolul acesta?

Ce aveți domnilor guvernanți cu producătorii români? Cum ați susținut în acest an firmele din România care produc măști și dezinfectanți? Ce sprijin le-ați oferit? De unde cumpărați domnilor guvernanți măști pentru români? De la firmele  locale, cele  care plătesc salarii românilor și taxe și impozite statului român sau din străinătate? De ce nu cumpărați din România, de ce nu îi susțineți pe români și economia noastră?

Domnilor guvernanți cum dezvoltați dumneavoastră România? Pe criterii politice și pe interese economice directe? Ați împărțit banii la rectificările bugetare nu după nevoile reale, ci pe bază de culoare politică. Au chemat prefecții la ordin primarii voștri și i-au pus să facă o cerere și gata, Guvernul a și alocat banii direct către primarii PNL, USR și UDMR, fără fundamentare, fără analiza necesității și oportunității, fără nimic, direct către primarii care degrabă au și făcut contracte cu firme prietene tot cu partidul care le-a virat banii. Ați reușit cu chiu cu vai să plătiți facturile aferente lunii noiembrie 2020 pentru lucrările executate prin PNDL II, abia în luna martie a acestui an.

Sunteți de o incompetență dovedită clar prin însăilarea în bătaie de joc a Planului Național de Redresare și Reziliență pe care Comisia Europeană l-a respins de mai multe ori, pe care vi l-a criticat chiar și comisarul european propus de voi, de PNL, Adina Vălean. Și din păcate de suferit de pe urma prostiei și dezinteresului vostru are de suferit țara și noi toți românii care nu vom putea beneficia de acest mecanism de relansare economică. A început deja 2021 și ghidurile pentru accesarea fondurilor europene pentru perioada 2021 – 2027 sunt pierdute undeva între incompetența și dezinteresul vostru, iar autoritățile locale sunt în situația bizară de a pregăti proiecte fără să știe nici măcar care sunt axele prioritare de finanțare.

Ați reușit îngroparea agriculturii de la marii fermieri până la micii țărani. Le-ați închis piețele producătorilor români, ați eliminat programul de susținere a culturilor de tomate, atât de benefic legumicultorilor români, sunteți singurul guvern care a ignorat efectele devastatoare ale calamităților, ale secetei prelungite care a măcinat vara trecută culturile agricole, vreți să limitați chiar și numărul porcilor crescuți de țăranii români în gospodăriile lor.

Ați îngropat întreg sectorul HoReCa. Și ca să fiți siguri că micii întreprinzători din sector vor fi complet distruși, ați eliminat și tichetele de vacanță, cele care au susținut în ultimii ani turismul național.

Care este misiunea dumneavoastră, domnilor guvernanți și cine vă coordonează în acțiunile dumneavoastră de distrugere a economiei și agriculturii naționale? Domnilor care guvernați această țară, sunteți actori penibili într-un scenariu devastator pentru concetățenii noștri, pe care îl jucați prost și fără pic de responsabilitate de un an de zile. Pentru românii care au murit netratați prin spitale blocate de Covid sau acasă fără să îi primească nimeni să se trateze, pentru firmele distruse, afacerile închise și șomerii care subzistă cu greu în România cine răspunde? Sunteți răspunzători pentru dezastrul acestei țări, pentru generația de copii pierdută în online, pentru scăderea natalității determinată de frica zilei de mâine, pentru viitorul distrus al acestui popor!

Paul Stancu, Deputat – PSD Teleorman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here