Deputat Florin Piper-Savu: COPIII, cea mai prețioasă avere a națiunii noastre/ Declarație politică

0

An de an, pe 1 Iunie, mai mult decât în fiecare zi, sărbătorim drepturile copiilor şi datoria pe care o avem de a le oferi o creştere şi dezvoltare armonioasă, într-un climat stabil în care calităţile şi aptitudinile lor să se manifeste deplin.

Ultimul studiu intitulat “Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, realizat în perioada aprilie-mai 2022 și declarat reprezentativ în rândul părinților, copiilor și adolescenților din acest mediu ne arată o realitate dură:

• 2 din 10 copii spun că familia nu le asigură suficientă mâncare;

• 1 din 10 copii nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ;

• 1 din 5 copii spune că violenţa este prezentă în şcoala lui;

• 28% dintre părinți n-ar ști ce să facă dacă propriul copil ar fi victima unui abuz;

• mai mult de 1 din 3 adolescenţi (37%) lipsesc de la şcoală pentru că trebuie să lucreze în gospodărie;

• 47% dintre adolescenți spun că nu le place școala;

• 30% dintre adolescenți se simt expuși unor riscuri în comunitate, cel mai frecvent motiv fiind violențele comise de persoane în stare de ebrietate;

• 34% dintre minori au încercat alcoolul și 43% dintre ei consumă alcool cel puțin o dată pe lună.

Acești copii și adolescenți din mediul rural își doresc doar să fie sănătoși, să se simtă iubiți, îngrijiți de părinți și o casă mai mare.

Destinele acestor copiii ne privesc pe toți, ei sunt parte din viitorul nostru și reprezintă cea mai prețioasă avere a națiunii noastre, iar modul în care aceştia vor creşte şi vor evolua, devenind la rândul lor adulţi, reprezintă garanţia stabilităţii şi siguranţei generaţiilor viitoare.

Este de datoria noastră a tuturor: guvernanți, parlamentari, autorități locale, educatori, angajaţi din sistemul de protecţie socială, organizaţii neguvernamentale și familie să asigurăm fiecărui copil acces la educație de calitate, servicii de sănătate și protecție socială. Declarația Universală a Drepturilor Omului a proclamat că „omenirea datorează copilului ce este mai bun din ceea ce ea poate oferi”, iar liderii mondiali, în urmă cu peste 33 de ani, au făcut o promisiune copiilor – siguranță, educație și susținerea dreptului de a vorbi și de a fi auziți.

Pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România” este un pachet necesar și așteptat de foarte multe familii din România care se luptă din greu să le ofere copiilor un viitor mai bun. Statul trebuie să facă mai mult decât să ofere egalitate la nivel formal, trebuie să se asigure că toţi copiii, indiferent de mediul din care provin, au şanse egale de reuşită şcolară, iar acest lucru se poate face atât prin programe sociale cât şi educaţionale. Copiii sunt viitorul, dar viitorul depinde de educația lor.

Deputat P.S.D. Teleorman,

Prof. Florin Piper-Savu

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here