Declarație de presă/Mergem mai departe cu Programul IMM INVEST ROMÂNIA!

0

Le aduc la cunoștință agenților economici din Teleorman că programele de sprijin pentru economie, IMM Invest România și IMM Factor, adoptate de Guvernul Orban în anul 2020, nu doar că vor fi continuate de Guvernul Cîțu, în acest an, ci sunt completate cu noul subprogram dedicat fermierilor, denumit Agro IMM Invest.

Prin aceste programe statul român acordă garanții pentru creditele contractate de microîncreprinderi și întreprinderile mici și mijlocii, în scopul finanțării investițiilor și pentru asigurarea capitalului de lucru.

Guvernul Cîțu a decis să prelungească până la data de 30 iunie 2021, termenul până la care pot fi emise contractele de garanție, respectiv acorduri de finanțare, urmând ca plata grantului să fie efectuată până la aceeași dată a anului viitor, și-anume 30 iunie 2022.

S-a demonstrat că programul început anul trecut a fost unul de succes, știut fiind că în 2020 au fost acordate aproximativ 25.600 de credite cu o valoare de peste 14 miliarde de lei, ceea ce a implicat garanții de circa 12 miliarde de lei.

În prezent, bugetul total al acestei scheme de finanțare de care vor beneficia aproximativ 60.000 de IMM-uri, este de 1,8 miliarde lei.

Pentru anul 2021 a fost alocat un plafon de garanții de 15 miliarde lei, din care 1 miliard este destinat finanțării noului subprogram AGRO IMM INVEST, care este destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. În cazul în care vor exista mai multe solicitări din partea fermierilor, plafonul stabilit pentru acest subprogram de sprijin va fi majorat.

În ceea ce privește Programul IMM Factor, acesta apare într-o variantă îmbunătățită, cu scopul de a sprijini efectiv accesul la finanțare al IMM-urilor. Practic, IMM-urilor li se acordă facilități de garantare pentru finanțarea creditului comercial. Mai mult decât atât, a fost prelungită și perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat până la 30 iunie 2021, alocându-se un buget de peste 1 miliard de lei.

Realitatea economică a arătat că programele de sprijin sunt bune și eficiente, contribuind la creșterea economică înregistrată de România în trimestrul IV al anului trecut. În plus, aceste programe sprijină în mod real IMM-urile, pentru a putea depăși cu bine criza economică.

Deputat PNL Teleorman, Maria Stoian

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here