Dănuț Cristescu, interpelare pe tema asigurărilor RCA: “Piața de asigurări trebuie disciplinată prin aplicarea de amenzi asiguratorilor care încalcă legea”

0

Senatorul PSD de Teleorman Dănuț Cristescu l-a interpelat pe președintele Autorității de Supraveghere Financiară, pe tema creșterii prețurilor la asigurările auto și neregulile societăților de asigurare.

Concret, senatorul PSD vrea să știe de la șeful ASF care sunt măsurile concrete pe care ASF le are în vedere pentru ca firmele de asigurări să practice prețuri rezonabile pentru asigurările auto, câte sancțiuni contravenționale sau complementare s-au aplicat de către ASF în anul 2021 firmelor de asigurări care au încălcat legea, dar și dacă mai sunt societăți de asigurări cu deficiențe grave care pot duce la situația City Insurance.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară are, potrivit legii, atribuții de autorizare, reglementare, supraveghere și asupra societăților de asigurare și reasigurare. Am urmărit cu atenție la interpelările celor doi colegi deputați, de unde rezultă că ASF nu poate interveni în limitarea prețurilor RCA pentru că ar contravenit măsurilor Uniunii Europene și anume în reglementările europene. Totuși, ASF are niște atribuții ca autorizare, reglementare, supraveghere și control. Cred că ASF trebuia să intervină mult mai eficient și la timp. Nu cred că era nevoie să se aștepte falimentul City Insurance ca să se retragă autorizația de funcționare. Se știa de mult care sunt deficiențele acestei societăți din miile de petiții făcute de cetățeni către ASF. În ceea ce privește reglementarea, atât eu cât și colegii parlamentari ne oferim sprijinul și colaborarea pentru a găsi soluții reale la problemele pe care le întâmpinați. ASF are atribuții legale pentru a lua măsuri, astfel încât firmele de asigurări să poată practica prețuri rezonabile pentru asigurările auto. Nu puteți să stați cu mâinile în sân și să spuneți că nu puteți să faceți nimic. (…) Așteptăm raportul ASF pe anul 2021, unde sunt convins că lucrurile s-au complicat în desfășurarea activității de asigurări și reasigurări. Vreau să cred că asiguratorii nu sunt favorizați de ASF și că fac controale serioase, nu pur formal fără aplicare de sancțiuni celor care nu respect legea. (…) Piața de asigurări trebuie disciplinată prin aplicarea de amenzi asiguratorilor care încalcă legea. Numai prin măsuri coercitive poți disciplina piața de asigurări auto.
Domnule președinte, aș dori să primesc un răspuns pe numele meu, la următoarele întrebări:
1. Care sunt măsurile concrete pe care ASF le are în vedere pentru ca firmele de asigurări să practice prețuri rezonabile pentru asigurările auto?
Câte sancțiuni contravenționale sau complementare s-au aplicat de către ASF în anul 2021 firmelor de asigurări care au încălcat legea?
2. Vă rog să menționați dacă mai sunt societăți de asigurări cu deficiențe grave care pot duce la situația City Insurance”, se arată în interpelarea senatorul PSD de Teleorman, Dănuț Cristescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here