Dănuț Cristescu anunță eliminarea birocrației din calea obiectivelor de investiții: “Până acum, 80% din timpul alocat unui proiect era consumat de birocrație”

0

Birocrația este pe cale să dispară din calea obiectivelor de investiții, la inițiativa ministrului PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu, anunța senatorul PSD Dănuț Cristescu. Potrivit social-democratului din județ, va crește astfel viteza de realizare a investițiilor în infrastructura publică și va fi astfel utilizată la maximum finanțarea din bani europeni, fie că e vorba de PNRR, fie că e vorba de fonduri structurale.

“Până acum, 80 la sută din timpul alocat unui proiect era consumat de birocrație. Dacă un contract se rezilia, era nevoie de aproximativ doi ani pentru reluarea proiectului”, explică senatorul PSD Dănuț Cristescu.

Principalele modificări avute în vedere vizează, printre altele, reducerea termenelor pentru eliberarea aprobărilor și a avizelor, de către autoritățile locale, care va fi cuprins între 7 și maximum 15 zile. Dacă autoritatea centrală sau locală nu a eliberat actul în această perioadă, cererea se consideră a fi aprobată.

De asemenea, se elimină contestațiile nejustificate și șantajul antreprenorilor care, după semnarea contractelor, nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale. În cazul rezilierii unui contract, lucrările vor putea fi continuate cu antreprenorul clasat pe locul 2, fără a mai fi organizată o nouă procedură de licitație.

Totodată, se introduce interdicția de a mai participa la licitații pentru constructorii incorecți, care nu respectă graficele intermediare de execuție stabilite la 90 de zile, pe baza unor certificate, iar ofertele trebuie să reprezinte minim 80% din valoarea estimată de beneficiar, pentru descurajarea constructorilor care vin cu oferte subdimensionate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here