CUTREMURUL DIN 1977 (PRETEXT ŞI CONSECINŢE ÎN DEZVOLTAREA URBANĂ DIN TELEORMAN)

0

Simpozionul organizat zilele trecute de Muzeul Judeţean Teleorman  ne-a avut prezenţi pe noi, liceenii Liceului Teoretic ,,C. Noica”, ca şi-n alte dăţi, cu participare directă, numeroasă şi interactivă, tema dezbătută fiind una interesantă ca abordare, comunismul având un început chiar plecând de la acest tragic eveniment natural, cutremurul din 1977, 4 martie.

In urma dezbaterii, elevii au fost profund impresionati de abordarea temei, domnul  Eugen Ovidiu Vlad, istoric şi publicist, aducând, cu fiecare fotografie expusă, câte o poveste . Astfel că, elevii au avut de vizionat o înşiruire de fotografii, într-un paralelism care a creat contrastul dintre nou şi vechi şi a amplificat importanţa realizării lor, pe termen lung. Fotografia documentară, căci despre ea este vorba, face ca privitorul să fie martorul ocular al evenimentelor fotografiate. Comunicarea vizuală este foarte importantă în a înţelege mai bine istoria şi a fi ancorat în evenimentele anterioare. Prin fotoreportajul expus, căci fotografiile au fost realizate chiar de distinsul istoric în oraşul Roşiori, domnul Eugen Ovidiu Vlad a reuşit să convingă, să detalieze şi să clarifice subiectul tratat.

Elevii au studiat la orele de educaţie vizuală că fotografia documentară capătă de-a lungul timpului un rol istoric, fiind un semn al civilizaţiei unei anumite epoci, în acest caz, a comunismului. Ea devine mărturia, asemenea documentului scris, a mentalităţilor şi, în aceslaşi timp, a spaţiului cultural şi social în care această civilizaţie a voluat. Ea poate face portretul unei societăţi, cu tot ce are reprezentativ, personalităţile sale, arhitectura, obiceiurile, manifestările sale sociale.

Participând la acest simpozion, au fost introduşi în atmosfera anilor  1977, martori la eveniment şi la urmările acestuia. O poveste desprinsă parcă din filme, spusă şi astăzi, după 40 de ani, oficialităţile au raportat distrugeri uriaşe, deşi majoritatea clădirilor nu fuseseră afectate în judeţul nostru, iar ,,tovarăşul Nicolae Ceauşescu”, informat astfel fiind, şi-a anunţat vizita în judeţul nostru. A fost elaborat un plan de urbanizare modernă, au fost demolate clădiri, chiar şi neafectate fiind, care împiedicau proiectul pe care comunismul l-a aplicat apoi în toată ţara, multe clădiri cu o arhitectură deosebită, lăcaşuri de cult dispărând peste noapte.

O comparaţie pe care au putut-o face elevii a fost şi aceea privind numărul fotografiilor. La un moment dat, istoricul a spus că i s-a ordonat să realizeze în Roşiori, imediat după cutremur, multe fotografii, chiar 200. Elevii ştiu că în ziua de azi, orice muritor de rând poate să realizeze mii de fotografii, chiar într-o singură zi, cu orice aparat modern, la îndemâna tuturor. Şi din acest punct de vedere au fost uimiţi, şi din punct de vedere al cromaticii, dat fiind că în acei ani, fotografiile erau realizate acromatic, doar alb-negru.

Domnul muzeograf , Claudiu Olaru, le-a prezentat elevilor un material despre cutremurul din 1977, ca un moment de cotitură în dezvoltarea urbană a judeţului Teleorman. A urmat un scurt popas la expoziţia ,,Ochii Reginei”, unde doamna muzeograf Steluţa Pătraşcu i-a adus pe elevi pe un alt tărâm, unul de vis, cu regi şi regine care, de asemenea, au schimbat cursul istoriei, în bine, elevii fiind impresionaţi de frumuseţea tablourilor expuse de pictoriţa bucureşteancă, Claudia Frînculescu. Şi-au putut achiziţiona cărţi, cărţi poştale şi alte însemne regale puse la dispoziţia tuturor vizitatorilor muzeului.

Mulţumim Muzeului Judeţean Teleorman pentru invitaţiile cu care suntem onoraţi să participăm interactiv, interdisciplinar la evenimente istorice şi sociale!

Prof. Ed. Plastică,

Purcărea Cristiana-Mihaela

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here