CORONAVIRUS/Primul aparat PCR Real Time a ajuns, vineri, în Teleorman

0
Primul aparat de depistare a coronavirusului a ajuns, vineri după amiază, la Alexandria și a fost instalat într-un spațiu în care a activat în trecut o clinică medicală, pus la dispoziție, cu titlu gratuit, de Samuel Calotă, președintele ALDE Teleorman.

Aducerea aparatului în județ este de un real ajutor pentru teleormăneni, în contextul în care va micșora considerabil timpul în care vor fi gata rezultatele probelor prelevate de la suspecții de infecție cu coronavirus. Aparatul PCR Real Time este împrumutat de ANSVSA, pe toată perioada pandemiei de coronavirus, iar demersurile pentru ca acesta să ajungă în județ îi aparține secretarului general adjunct al Guvernului, Cristi Barbu.

Cred și am crezut cu tărie că județul Teleorman are nevoie de un astfel de aparat pentru depistarea coronavirusului. Prin urmare, am făcut demersurile necesare pentru ca aparatul să ajungă cât mai repede în județ. Nu mi-am dorit decât să vin în ajutorul cetățenilor, pentru ca lucurile să se deruleze cât mai rapid în această situație grea, iar rezultatele probelor să ajungă cât mai repede la cei care stau cu sufletul la gură”, a spus Cristi Barbu.

În numai două zile, spațiul în care a fost instalat echipamentul a fost pregătit de o echipă de muncitori, Samuel Calotă având grijă ca lucrurile să fie făcute cum trebuie, iar toate condițiile necesare amplasării aparatului să corespundă întocmai cu cerințele autorităților.

În urmă cu puține zile i-am lansat o provocare lui Cristi Barbu, prin care i-am spus că dacă aduce aparatul, eu pun la dispoziție spațiul, absolut gratuit. El nu s-a lăsat mai prejos, astfel că ieri a și venit să verifice dacă spațiul corespunde, dacă este ceea ce trebuie. A venit cu echipa din Centrul Județean de Comandă și Control, au vazut ca spațiul este potrivit, l-am dezafectat, am făcut două căi de acces diferite, spații aerisite, pe jos este tarket, vom da pereții cu vopsea specială pentru un laborator de analize… Noi ne-am făcut partea, vom monta și niște aparate de aer condiționat în plus față de ce ni s-a cerut. Am pregătit tot pentru ca cel târziu duminică aparatul să fie asezat pe poziție (…) Să sperăm că nu vom avea nevoie de prea multe analize de genul acesta și că vom putea ajuta și noi alte județe. Să ne ajute Dumnezeu să avem parte de cât mai puține cazuri de coronavirus”, a declarat Samuel Calotă.

Medicul epidemiolog Luminița Dumitrașcu a spus că, undeva în aproximativ 10 zile, probele vor fi lucrate în județ. „Aparatul ne va ajuta să supraveghem mai bine populația și va fi extraordinar să putem lucra în județ și să nu mai ducem testele la București, pentru că au fost cazuri când rezultatele au venit și la 3 zile. (…) Într-un termen optimist, cred că undeva la 10 zile va mai dura până va fi pus în funcțiune, pentru că este vorba de medici, de laborator și biologi cu competență, am selectat deja azi din județ, îi vom trimite să se pregăteasca la un spital mare din București, care are experiență în lucrul cu asemenea aparatură”, a susținut medicul epidemiolog Luminița Dumitrașcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here