Apa pe care locuitorii Alexandriei o primesc la robinete este potabilă și nu există riscul ca aceasta să reprezinte în vreun fel vreun pericol pentru sănătatea oamenilor, este asigurarea dată de directorul APA SERV, Ciprian Gurban.
“Furnizarea apei potabile către consumatori se face în regim continuu, 24/24 ore, am spus deja, cu monitorizarea DSP (…) Conform Legii 458/2002 privind calitatea apei în rețelele de distribuție, indicatorul amoniu este încadrat în a treia categorie de calitate – parametrii indicatori ce furnizează informații generale cu privire la calitatea apei potabile alături de indicatorii gust, culoare, miros, cloruri, duritate și clor rezidual liber. Depășirea acestor indicatori de calitate față de limita maximă admisă nu produce efecte asupra sănătății consumatorului, așa cum este precizat și în metodologia de evaluare a riscurilor pentru sănătate emise de Ministerul Sănătății – amoniul la o concentrație mai mare de 1,5 mg/l poate produce modificări de gust și miros la apa potabilă. Un lucru foarte important – prezența amoniului în apă poate favoriza apariția nitriților și nitraților, parametri chimici conform legii 458, ce pot avea efecte directe asupra sănătății populației. Valoarea clorului rezidual nu a depășit 0.5 mg/l, acesta având o medie de 0.4 în toată rețeaua de distribuție și 0.1 mg/l în capetele de rețea, iar valoarea indicatorului nitrit și nitrat este sub 0.1 mg/l, limita admisă fiind de 0.5 mg/l. Apa este potabilă, este bună de băut, nu se pune problema și nu pune în pericol sănătatea populației, sub nicio formă”, a declarat, luni, Cirpian Gurban.
Acesta a vorbit, într-o conferință de presă, și despre coeficientul de neînchidere, subiect pe marginea căruia au apărut numeroase discuții în ultima perioadă. Potrivit directorului APA SERV, coeficientul de neînchidere repartizat către fiecare apartament al celor care locuiesc la bloc se traduce prin diferența rezultată între contorul de branșament și suma contorilor din apartamentele oamenilor, diferență care se împarte în mod egal, pentru fiecare apartament în parte.
“APA SERV are responsabilitatea citirii doar a contorului de branșament, iar acest contor de branșament este în fața blocului. Fiecare condominiu are montat în fața blocului acest apometru sau, după caz, în subsolul blocului, acesta fiind ultima componentă din rețeaua publică. Noi mergem și răspundem, ca și calitate, până la acel contor de branțament. De la el mai departe sunt rețelele comune ce fac parte din cota parte indiviză, sunt proprietatea locatarilor din scara de bloc sau din bloc. Nu am facturat către consumatori și nu facturăm pierderile rezultate în urma unor avarii pe care le are APA SERV pe rețeaua publică”, a mai declarat directorul APA SERV.