Centru special pentru copiii cu autism, la Videle/ Cornel Gogan: “Abordarea este total diferită, se pune accent pe fericirea și siguranța copilului”

0

Un centru special destinat persoanelor cu forme grave de autism, cu asistență inclusiv pe timpul nopții, va fi construit, în Teleorman, la Videle. Aici, medici, psihologi, logopezi și asistente medicale le vor oferi îngrijire nu doar copiilor, ci și tinerilor până la vârsta de 30 de ani.

Proiectul este gândit de Cornel Gogan, tatăl unui copil cu o formă severă de autism, iar modelul abordat este importat din Scoția, acolo unde acesta a stat o perioadă și unde a luat contact cu modul în care alte state abordează problema persoanelor cu autism.

“Acest Centru va fi pentru copiii cărora nu li se oferă nicio şansă (…) Ne angajăm ca viaţa lor să fie una mai bună, o viață în care să poată să fie fericiţi. (…) Dar aș vrea să subliniez că va fi un Centru care se va adresa şi părinţilor. Vrem să lucrăm mult și cu părinții. Au nevoie de o pauză și azi în România nu cred că există locuri care să ofere acea pauză de care părinții au nevoie. Abordarea este total diferită, se pune accent pe fericirea copilului și siguranța copilului”, spune Cornel Gogan.

Centrul din Videle, care se va întinde pe o suprafață de peste 1800 mp, va primi copii cu forme severe de autism, dar și tineri cu vârsta de până la 30 de ani. Sunt 50 de locuri disponibile, iar pacienții vor putea sta aici și pe timpul nopții.

Despre ce înseamnă centrul de la Videle pentru o țară în care problema persoanelor cu autism este, la nivel de an 2023, deficitar abordată a vorbit Jim Taylor, inițiatorul școlii.

„Este important ce se întâmplă în interiorul clădirii. Când am făcut designul clădirii în Scoția am desenat-o după modelul de învățare adaptat după mintea unui copil cu autism. Mediul dă copilului un început bun. Fiecare zonă va fi foarte clară, astfel încât copiii să nu piardă mult timp adaptându-se. Este un proiect încântător, care va face o diferență enormă”, a explicat Jim Taylor.

Potrivit statisticilor, la nivel național sunt peste 30 de mii de persoane cu autism. Aceleași statistici mai arată și că jumătate dintre acestea nu beneficiează de terapie, iar unul din patru copii cu o formă de autism nu merge nici la grădiniță și nici la școală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here