Ce presupune starea de alertă care va înlocui starea de urgență începând din 15 mai

0
Ziua de joi, 14 mai, va fi ultima zi din starea de urgență, decretată pe teritoriul țării încă din 16 martie. Însă multe dintre restricțiile de circulație vor rămâne, starea de urgență fiind înlocuită cu starea de alertă, a anuntat președintele Klaus Iohannis.

Astfel, începând cu data de 15 mai, se va putea circula fără declarație pe proprie răspundere, în interiorul localităților, însă rămâne valabilă recomandarea ca deplasările să se facă doar dacă sunt necesare.

De asemenea, tot începând cu data de 15 mai se vor deschide saloanele de înfrumusețare, frizeriile, dar și cabinetele stomatologice și muzeele, însă în condiții speciale de distanțare și igienă.

Masca de protecție în spații închise sau în transportul public în comun va fi obligatorie, începând cu data de 15 mai și rămân interzise, în continuare, deplasările în grupuri mai mari de trei persoane (regulă valabilă pentru circulația pietonală).

Deplasările vor rămâne restricționate în afara localităților, cu unele excepții, cum sunt deplasările făcute în interes de serviciu, pentru probleme medicale ori sport individual (ca mersul cu bicicleta).

Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă. Starea de alertă se poate declara la nivel naţional sau la nivelul mai multor judeţe.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune – cu respectarea prevederilor art. 53, din Constituţia României, referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi – măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here