Ce avem voie sa facem de la 1 iunie. Lista noilor măsuri de relaxare anunţate de autorităţi

0

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea Nr. 26, în care sunt cuprinse toate măsurile de relaxare pe care Guvernul vrea să le ia începând cu 1 iunie 2020. HG 394/2020 a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial şi transpune măsurile luate cu o seară înainte prin intermediul Hotărârii CNSU nr. 26/2020.

Principalele măsuri de relaxare, ce vor intra în vigoare la 1 iunie, sunt următoarele:
  • Vom putea ieşi din localitate fără declaraţie pe proprie răspundere. Astfel, deplasările între localităţi se vor face fără să mai fie necesară justificarea motivului călătoriei.
  • Se redeschid terasele în aer liber, cu respectarea unor condiţii: o distanţă de minim 2 metri între mese şi cel mult patru persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite. Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.
  • Se vor redeschide plajele în Romania. Accesul pe plajă al persoanelor se va face însă cu condiția ca proprietarii de plaje să le asigure șezlonguri așezate la o distanță de cel putin doi metri unul față de celălalt, însă premierul Orban a anunţat că regulile vor fi corectate, astfel încât oamenii să aibă acces şi cu un prosop, pe nisip.
  • Se reia transportul feroviar internațional de persoane și transportul rutier internațional de persoane
  • Vor putea fi organizate spectacole în aer liber cu cel mult 500 de spectatori (aceştia vor purta măşti de protecţie şi vor sta la distanţă de 2 m unul de celălalt). În plus, se vor putea organiza şi spectacole de tip drive-in, cu condiţia ca ocupanţii unei maşini să fie membrii aceleiaşi familii.
  • Vor fi reluate competiţiile sportive, fără spectatori, în aer liber (cu excepţia sporturilor de contact). În plus, poate fi reluată şi activitatea de performanţă în bazine acoperite sau în aer liber. În spaţiile închise, activitatea sportivilor profesionişti poate fi reluată numai cu respectarea regulilor de distanţare, respectiv cel puţin 7 mp/persoană.

Celelalte măsuri de restricţie, prevăzute de HG 394/2020 şi Legea 55/2020, care nu au făcut obiectul relaxării, se menţin şi după data de 1 iunie 2020.

Astfel, se menţine obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă (art. 1 din Anexa nr. 2 a HG 394/2020).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here