Aparatul RT-PCR din cadrul Spitalul Județean a fost inaugurat – Pot fi lucrate 96 de probe odată; capacitatea de testare poate fi mărită până la 192 de probe

0

Laboratorul de diagnostic molecular RT-PCR al Spitalului Județean de Urgență a fost inaugurat, joi, în prezența managerului unității medicale, dr. Alexandru Dobre, președintelui Consiliului Județean, Dănuț Cristescu, dar și a echipei de medici care va lucra efectiv probele suspecților de infecție cu noul coronavirus.

Echipamentul a fost instalat în laboratorul amenajat în cadrul Secției de boli infecțioase a Spitalului Județean, iar zilele următoare vor fi depuse documentele necesare obținerii avizului sanitar de la Direcția de Sănătate Publică. Pentru a începe testarea pentru COVID-19, Spitalul Județean de Urgență trebuie să fie inclus de Ministerul Sănătății pe lista unităților medicale avizate să efectueze astfel de proceduri.

“Astăzi a fost montat aparatul Real Time PCR și celelalte aparate, vorbim centrifuge, hota PCR, extractorul pentru acizii nucleici și ce mai trebuie pentru buna funcționare a aparatului. Este alături de noi și managerul Spitalului Județean, dr. Alexandru Dobre, care în această perioadă a reușit să facă toate procedurile, Consiliul Județean a asigurat resursele financiare pentru realizarea acestui obiectiv extrem de important pentru cetățenii județului Teleorman. Aparatul este automat, nu face numai testare pentru coronavirus, ci și pentru alte tipuri de virusuri, putem să vorbim aici de panelul respirator și digestiv”, a spus Dănuț Cristescu, președintele Consiliului Județean Teleorman.

Președintele CJ Teleorman a mai precizat că Spitalul Județean a achiziționat deja 3.486 de teste RT-PCR, dar și 1.000 de teste rapide, ce vor fi folosite pentru testarea personalului din cadrul unității medicale. După ce va fi avizat de Ministerul Sănătății, echipamentul RT-PCR va putea lucra 96 de probe odată, iar echipa care va lucra efectiv cu echipamentul RT-PCR este formată din doi medici de laborator și din două asistente.

Prezentarera efectivă a laboratorului a facut-o, așa cum era de așteptat, șefa de laborator, care a ținut să precizeze că pentru realizarea investiției a fost depus un efort comun condus de managerul Spitalului Județean, dr. Alexandru Dobre.

„Laboratorul îndeplinește toate normele de securitate, toate circuitele pe care trebuie sa le aibă proba, dar si personalul în laborator – avem o cameră de primire a probelor și de pregătire a acestora – camera pre-PCR, urmeză apoi camera de extracție a acizilor nucleici, dotată cu aparatura corespunzătoare, apoi camera de amplificare și detecție în care este aparatul Real Time PCR, urmează camera de deșeuri biologice, unde se va face și dezechiparea personalului, și celelalte necesare- grupul sanitar, oficiul pentru personal și camera de echipare. A fost un efort comun, condus de dl. manager (n.r. dr.Alexandru Dobre), echipa de laborator, echipa de achiziții, echipa tehnică de la Spitalul Județean și îi mulțumim domnului președinte al Consiliului Județean ca ne-a susținut atât uman, cât mai ales financiar, pentru a duce la bun sfârșit acest obiectiv atât de important”, a explicat biologul Eugenia Voicu.

Președintele Consiliului Județean a vorbit și despre testarea în masă, dar și despre faptul că, începând cu punerea în funcțiune a aparatului RT-PCR din cadrul Spitalului Județean, capacitatea de testare la nivelul județului a crescut. „Eu consider că specialiștii ar trebui să se aplece mai atent cu privire la testarea în masă a cetățenilor, lucru greu de făcut e adevărat, dar cred că ar trebui să testăm cât mai mult, pentru a diminua răspândirea virusului. Este foarte bine că avem acum două aparate de testate în județ și avem o capacitate mai mare de testate„, a mai spus Dănuț Cristescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here