ANSVSA: 409 focare active de pestă porcină africană în 32 de judeţe; cele mai multe în Teleorman

0

În prezent, la nivel national se înregistrează 409 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 32 de judeţe, din care patru în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor anunţate, vinerI, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Cele mai multe focare sunt în judeţele Teleorman (70), Gorj (38), Arad (36), Iaşi (26), Alba şi Dolj (câte 22), Satu Mare (21), Bihor, Ialomiţa şi Maramureş (câte 20).

 

De la începutul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care 181.265 de porcine în exploataţii comerciale profesionale, 743 de porcine în exloataţii de tip A şi 12.203 de porcine în exploataţiile nonprofesionale, se mai arată în raportarea ANSVSA.

 

Potrivit sursei citate, valoarea totală a despăgubirilor acordate pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la această dată, este în sumă de 204,1 milioane lei.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie şi până în prezent, au fost diagnosticate 4.181 de cazuri la mistreţ. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţ se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here