Adrian Gâdea: “PSD insistă pentru dezbaterea PNRR în Parlament”

0

PSD nu renunță la dezbaterea Planului Național de Redresare și Reziliență în Parlament, inclusiv cu mediul economic și societatea civilă, pentru a transforma documentul într-un proiect viabil, iar planul să fie cu adevărat un Plan Național, benefic tuturor românilor, și nu doar clientelei politice a puterii, transmite președintele PSD Teleorman, Adrian Gâdea.

Din cauza prostiei Guvernului, România se îndreaptă către un eșec de proporții în ceea ce privește obținerea acestor bani europeni. PSD va prezenta azi viziunea sa și soluții alternative viabile pentru PNRR. Din nou guvernarea PNL eșuează și face România de râs. Și această a treia variată de PNRR se prefigurează a fi un mare fiasco; un avertisment clar în acest sens a fost transmis chiar de comisarul european pe Transporturi Adina Vălean -liberală la origine. Un exemplu ilustrativ de prostie și de superficialitate în realizarea PNRR este încercarea Guvernului de a justifica alocarea fondurilor pentru autostrăzi, deși Comisia Europeană a spus clar că banii trebuie alocați pentru proiecte „verzi” prietenoase cu mediul – de aici, Guvernul Cîțu a propus ca autostrada să fie cu bandă de biciclete și cu stații de încărcare pentru mașinile electrice (…) după ce a realizat penibilul situației, ministrul Fondurilor Europene a schimbat obiectivul”, spune Adrian Gâdea, liderul PSD Teleorman.

Potrivit președintelui social-democraților teleormăneni, Guvernul Cîțu demonstreaza că este “incapabil să aibă viziunea strategică de a realiza consensul politic și parteneriatul economic și social pentru un veritabil Plan Național, cum ar trebui să fie PNRR”. Pentru a-și susține afirmația Adrian Gâdea invocă faptul că nu există studiu de impact, și nici o evaluare de piață.

Nici cetățeanul, nici familia, nici generațiile tinere nu sunt printre priorități, ci doar interesele de putere, ale firmelor de casă, clientela politică abonată la consultanța la proiecte, ori să devină sugativă de bani europeni”, spune președintele PSD Teleorman.
Mai mult, spune Adrian Gâdea, planul Guvernului Cîțu nu asigură o dezvoltare locală echilibrată la nivel national, iar multe proiecte importante, în diverse zone ale țării, au fost scoase de la finanțare.
“Banii sunt blocați cu premeditare în pixul miniștrilor, în idee că după ce vor primi avizul Comisiei Europene îi vor împărți după algoritmul politic, așa cum au făcut și cu banii din bugetul statului, în Anexa 0.07. Efectiv, PNRR, este subiect de troc politic în interiorul coaliției”, mai spune Adrian Gâdea.

Președintele PSD Teleorman mai precizează și că, din calendarul de aprobare al PNRR întocmit de Guvern, reiese acesta ar putea fi aprobat de-abia începând cu luna septembrie 2021, iar banii europeni vor veni cu mare întârziere.

Încă odată se probează cât de mare a fost minciuna lui Iohannis că a obținut pentru România 80 de miliarde de euro, bani de la Uniunea Europeană, pentru a combate pandemia. De fapt sunt doar 14,6 miliarde granturi PNRR, la care se adaugă împrumuturi de încă 13 miliarde. Și oricum sunt incerte dacă până la finalul anului viitor nu se angajează cheltuieli, pe proiecte eligibile, în valoare de 70% din suma alocată României”, spune președintele PSD Teleorman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here