Adrian Gâdea: “Modificarea legii offshore reprezintă un proiect absolut necesar pentru readucerea echilibrului între stat și investitori”

0

Modificarea legii offshore reprezintă un proiect absolut necesar, pentru readucerea echilibrului între stat și investitori, de o manieră care deblochează nu doar investițiile/exploatările de gaze din Marea Neagră, ci și pe cele terestre, de mare adâncime, cum este exploatarea Caragele, Buzău, unde s-a descoperit cel mai mare zăcâmânt de gaze din ultimii 30 de ani, a transmis președintele PSD Teleorman Adrian Gâdea.

Potrivit social-democratului, România va avea, astfel, surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar și timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în țară.

“De asemenea, țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piața internă, oferta va scădea, iar românii vor benefica de prețuri mai mici.

Astfel, în scurt timp, se va reduce dependența de gazul rusesc, se consolidează siguranța energetică a țării, cu beneficii, inclusiv de preț, pentru populație și economie.

Unul dintre cele mai importante aspecte, survenite în urma unor ajustări de ultimă oră, susținute de PSD, este că statul român își apără ferm interesele, prin ANRE, care avizează contractele bilaterale și prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, care are drept de preemțiune în privința achiziției de gaz.

Astfel, companiile care extrag gazul românesc nu pot vinde oricând, oricum, oricui”, spune Adrian Gâdea.

În ceea ce pricește beneficiile proiectului de modificare a legii offshore, Adrian Gâdea enumeră întărirea securității energetice a României și reducerea dependenței față de gazul rusesc, prin stimularea investițiilor în extracția de gaze naturale.

“Primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an și aici vorbim de o producție de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor.

La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027”, spune președintele PSD Teleorman.

De asemenea, proiectul menționat asigură stabilitate și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime)

“Proiectul stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.

Se estimează că exploatarea va începe în prima parte a anului 2024.

Legea depusă stabilește un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul)”, explică Adrian Gâdea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here