Singura soluție pentru ieșirea din situația dificilă în care au ajuns românii odată cu liberalizarea pieței enegiei este reprezentată de plafonarea temporară a prețurilor simultan cu acordarea de compensații adecvate atât populației, cât și firmelor care au dificultăți în plata facturilor, transmite președintele PSD Teleorman Adrian Gâdea. Potrivit liderului social-democrat, “compensațiile anunțate de guvernul Superman la scumpirile masive ale energiei sunt praf în ochii românilor”.
“Compensațiile anunțate de guvernul Superman la scumpirile masive ale energiei sunt praf în ochii românilor. În schimb, furnizorii nu au restricții în majorarea prețurilor „wow”. Sigur, lor le priește „fantastic” #junglaliberală” alias Cîțu.
SOLUȚIA CORECTĂ este cea propusă de PSD. Doar plafonarea temporară a prețurilor simultan cu acordarea de compensații adecvate atât populației, cât și firmelor care au dificultăți în plata facturilor reprezintă soluția corectă.
Măsură propusă de SuperCîțu e derizorie: la o factură în care scumpirea înseamnă 100 de lei în plus, compensația e de cel mult 18 lei. Rămâne o majorare de 82 de lei (82%) a facturii. E ca atunci când un tâlhar te jefuiește de 100 de lei și după ce l-a prins poliția, îi dă drumul să plece cu tot jaful, iar polițistul îți compensează 18 lei din pagubă”, spune președintele PSD Teleorman.
Potrivit acestuia, măsurile guvernului Cîțu nu opresc creșterea prețurilor energiei, nu elimină presiunea inflaționistă asupra celorlalte prețuri de bunuri și servicii, nu rezolvă problema industriei și a economiei în general.
“Companiile, care vor trebui să plătească în continuare prețuri ridicate, vor avea trei opțiuni: FALIMENT, deci mai puține taxe la buget; trimiterea angajaților în ȘOMAJ, deci cheltuieli mai mari de la buget pentru indemnizația de șomaj; creșterea prețurilor propriilor produse, fapt ce crește INFLAȚIA și scade nivelul de trai”, explică Adrian Gâdea.
De asemenea, președintele PSD Teleorman mai spune și că măsurile propuse de premierul Florin Cîțu “încurajează specula pe o piață a energiei pe care nu există concurență reală și avantajează furnizorii și producătorii speculativi, care rămân cu profiturile intacte”.