Adrian Gâdea: “Agricultura și sistemul de irigații – prioritățile PSD”

0

Investițiile consistente și asigurarea sprijinului maxim posibil pentru fermierii români sunt preocupări constante pentru PSD, transmite Adrian Gâdea, președintele social-democraților din județ. În acest sens, potrivit liderului PSD, la inițiativa partidului pe care-l reprezintă, irigațiile redevin o prioritate națională, “după ce investițiile din acest domeniu au fost oprite în guvernarea de dreapta marca Orban, Cîțu și Oros”. Astfel, spune Adrian Gâdea, se extinde programul național de irigații, mai exact crește cu 70% numărul amenajărilor de irigații noi, crește finanțarea la 1,5 miliarde de euro și se prelungește termenul de implementare, până în 2027.

Agricultura și sistemul de irigații – prioritățile PSD
Investițiile consistente și asigurarea sprijinului maxim posibil pentru fermierii români constituie preocupări constante pentru PSD, astfel încât să avem o cât mai mare siguranță alimentară. Măsurile sunt susținute ferm de PSD cu atât mai mult acum când deținem portofoliul agriculturii.
La inițiativa PSD, irigațiile redevin o prioritate națională, după ce investițiile din acest domeniu au fost oprite în guvernarea „de dreapta” marca Orban, Cîțu și Oros. Totodată PSD a reușit să convingă Coaliția de guvernare să solicite Comisiei Europene renegocierea PNRR, pentru a include irigațiile în proiectele cu finanțare europeană.
La inițiativa PSD se extinde consistent programul național de irigații: crește cu 70% numărul amenajărilor de irigații noi, crește finanțarea la 1,5 miliarde de euro, se prelungește termenul de implementare, până în 2027.
Programul Național de Irigații a fost lansat în 2017, cu un buget de aproximativ 1 miliard de euro. Cât timp a guvernat PSD, până în 2019, Programul a mers bine. Se reabilitau/dezvoltau în ritm susținut amenajările de irigații, apoi totul a fost lăsat baltă de guvernările de dreapta.
În martie, în mandatul ministrului Chesnoiu, s-a votat în Parlament modificarea cadrului legal astfel încât fermierii să fie sprijiniți pentru dezvoltarea sistemelor de irigații locale și s-a mărit la 1,5 miliarde de euro bugetul pentru reabilitarea infrastructurii de irigații.
Acum, ministrul Petre Daea a anunțat OBIECTIVELE:
– până în 2027 va crește numărul de amenajări de irigații noi, de la 89 la 150, iar suprafața irigată va ajunge la 2,6 milioane de hectare, de la 1,8 milioane de ha, în prezent.
Până la finalul acestui an, sunt lucrări în execuție de peste 2 miliarde de lei, aproximativ 400 de milioane de euro. Iar în faza de proiectare sunt lucrări de alte 800 de milioane de euro!”, este mesajul președintelui PSD Teleorman Adrian Gâdea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here